A borlovagrendek zászlósborait kóstolgatták

DUNAFÖLDVÁR. Nem új keletű dolog az, hogy a Sűrű család szőlőműveléssel, borászattal foglalkozik, mint ahogyan az sem, hogy a családfő, dr. Sűrű János címzetes egyetemi docens, a dunaföldvári Szent Rókus Borlovagrend alapító tagja szakmai szervezetekben vállal szerepet.

Az viszont újdonság, hogy a közelmúltban elkészült a család irigylésre méltóan szép pincéje. Talán ez is szerepet játszott abban, hogy a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége szakmai és etikai bizottsága – amelynek az agrárszakember is tagja – Dunaföldvárt, azon belül is a Sűrű-pincét választotta ülése helyszínéül. A bizottság elsőként a borrendi rendezvények külső megjelenését, belső tartalmát szabályozó, 2009-ben megfogalmazott elvárásait frissítette.

Béleczki Mihály elnök tájékoztatása szerint ebben a dokumentumban azokat a külsőségeket, szakmai tartalmakat rögzítik, amelyeket elvárnak az avatásokon, felvonulásokon, borrendi programokon. Példaként említette, hogy az avatandó személynek ünnephez méltó öltözetben illik megjelennie az avatáson. Összegezték a bizottság tagjai a múlt évben végzett munkájukat, amiről az elnök számol majd be a közgyűlésnek.

A szakmai bizottság munkaprogramjának eleme a borrendek zászlósborainak minősítése, amire szintén sort kerítettek. Nyílt bírálat keretében értékelték, hogy a nedűk megfelelnek-e a fajtának, termőhelynek, évjáratnak, készítési módnak, illetve értékelték a címkét, a kapszulát, ezek harmóniáját. A Dunaföldvári Szent Rókus Borlovagrend zászlósbora, Tóth Géza shiráza kiválóan szerepelt a mustrán.

Tolnai Népújság - 2018. 02. 08

« vissza