Akasztói Borbarát Borrend
Borrendünk célja, tevékenysége

Akasztó és környéke szőlő és borkultúrájának teljesebb megismertetése, a helyi szőlő- és borhagyományok megőrzése, a borkultúra terjesztése, az akasztói borok hírnevének jobbítása. A kulturált borfogyasztás lehetőségének fejlesztése. A minőségi szőlő és bortermeléssel kapcsolatos fajta, eredet és hírvédelem támogatása.

Az egyesület éves feladatai közé tartozik: a hagyományos akasztói borversenyen való aktív részvétel. Az Akasztói Falunapok rendezvénysorozatba való bekapcsolódás, hogy a szőlő- és borhagyományoknak helye legyen e rendezvényen. Részvétel és megjelenés különböző borszakmai rendezvényeken, határon innen és túl.

Együttműködés és kapcsolattartás más borrendekkel és a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségével.

Az egyesület tevékenysége: a szőlőgazdálkodással és a bortermeléssel kapcsolatos hagyományok, mint kulturális örökség őrzése Akasztón és környékén.

Az Akasztói Hegyközség által szervezett évi borversenyen a csúcsbizottság által a legjobbnak ítélt akasztói termőhelyről származó fehér, rosé, vagy vörösbor viselheti egy éven át e megtisztelő címet.Feladatunka zászlós bor minőségének rendszeres figyelemmel kísérése.