Arany Sárfehér Bor-és Pezsgőrend Egyesület

Rábaközi Zoltán nagymester
Székhely/levelezési cím: 6070 Izsák Dózsa György tér 3.
Telefon: 06/76/374 036 Mobil: 06 20/236 2558
Oreskó Imre örökös alapító nagymester
Tel:20/569 3783
Email >>Az izsáki Arany Sárfehér Bor és Pezsgőrend alapító nagymesterként köszöntöm oldalunk látogatóit.

A Duna és Tisza folyók mentén terül el az ország legnagyobb borvidéke , a főként homoktalaj fehér borokat terem, de számos kitűnő minőségű rozébor és vörösbor is készül itt. A magas napsütéses órák száma kedvezően hat a szőlő érésére, a kellemes ízű, könnyű borok készítésére.

A borvidék szlogenje: A kunsági bor a mindennapok bora.

A borvidékhez tartozik Bács-Kiskun megye Kiskunsághoz tartozó területe, Pest megyének a Duna menti, valamint déli Jász-Nagykun-Szolnok megyei tiszazugi és jászsági szőlőtermelő települései, valamint Heves város, összesen 96 település alkotják. A nagy kiterjedés, az egyes területek eltérő adottságai , fajtahasználata, borászati hagyományai és lehetőségei, piaci megjelenési törekvései miatt a borvidék 8 körzetre tagozódik.

A borvidék területén folyó szőlőtermelés első írásos dokumentuma a Garamszentbenedeki apátság 1075-ből származó alapítólevele, melyben I. Géza király a Felső- Alpár (ma Lakitelek-Szikra) és kürti (ma Tiszakürt) szőlődombokat az apátságnak adományozta. A török időkből Kecskemét város fennmaradt jegyzőkönyveiben találtunk utalást a szőlő és gyümölcstermesztésre, a XVIII. században pedig a homokveszedelem elleni küzdelem egyik hatékony fegyvere volt a szőlő a gyümölcsös és erdő mellett az itteni települések lakóinak . A filoxéravész idején a magyar szőlőkultúra átmentésének volt meghatározó bázisa a kiskunsági homok . Ekkor települt Kecskemétre Mathiász János, a méltán világhírű szőlőnemesítő és létesült Miklós-telep is.

Az egyik szőlőtermesztő körzet a borvidéken az Izsák-szabadszállási, mintegy 2500 ha szőlőültetvénnyel. A borvidéken található 64 szőlőfajtából 10 fajta adja az összes szőlőterület kétharmadát. Ez a 10 fajta: Izsáki sárfehér, Zala gyöngye, Ezerjó, Kékfrankos, Cserszegi fűszeres, Rizlingszilváni, Kövidinka, Kadarka, Kunleány, Olaszrizling.

Az borvidéki, alföldi, országos és nemzetközi borversenyeken is rendre aranyérmes helyezést érnek el a régió borai.

Az hungarikumok, az eredetvédett borok között is megtalálhatók a fajtáink, boraink, amelyek méltán viselik a „mindennapok bora” címet.

A borrendek megalakulása is az Alföldhöz kapcsolódik Magyarországon, hiszen 35 évvel ezelőtt az első borrend, Baján a Bajai Állami Gazdaság támogatásával jött létre, mint az első „bormarketing”-nek számító szerveződés. ma a régióban – Alföld: kunsági, csongrádi, hajós-bajai borvidék- 12 borrend működik. Időközben az európai borrendek létrehozták a „bor városa” címet, amelyet elnyert Cegléd, Kecskemét, Kecel, Kiskunhalas, Kiskőrös, Soltvadkert.

A „sátoros ünnepeken” nagynevű borok, pezsgők és a mindennapok borát is kínáljuk az érdeklődő olvasóknak.

 

Oreskó Imre

alapító nagymesterHonlapunk >>