Borbély Lajos nekrológja
 


Életének 66. évében váratlanul elhunyt Borbély Lajos, a Somlói Borrend alapító tagja, a Rend zászló és pecsétőre.

Borbély Lajos általános iskolai tanulmányait szülőfalujában, Kemeneshőgyészen végezte, ezt követően a Közgazdasági Szakközépiskolába járt, majd a pécsi Tanárképző Főiskolára jelentkezett földrajz-rajz szakra. Ekkor kezdte egyedi művészi stílusát kialakítani. Azóta képeit egyetlen vonal alkotta. Alkotásainak témája rendkívül sokoldalú, hiszen épületeket, tájképeket és utcarészleteket is szívesen rajzolt, festett. Egyedi festményei, grafikái egy része Pápa szép épületeit, utcáit örökítik meg.

Kiállító művész lett kollektív tárlatokon hazánkban és külföldön. 1977-ben végezte el a Képzőművészeti Főiskolát. Tanári pályafutását a Hámán Kató Általános Iskolában kezdte, ahol először csak földrajzot, később pedig csak rajzot tanított. Később az Erkel-iskolában folytatta tanári pályáját, de tanított a Zalka Máté Általános Iskolában, a Türr István Gimnáziumban és a Petőfi Sándor Gimnáziumban is, s rengeteg diákját sikerült „megfertőznie” a képzőművészettel. „A rajz világnyelv. Bármerre járok, rajzaim segítségével mindig tudok kommunikálni”- vallotta.

Első önálló kiállítása 50 éves korában nyílt meg. Nevéhez fűződik az A. Tóth Sándor által szervezett Pápai Tárlat újraindítása, az amatőr alkotók tárlatát, a Pápai Artot is ő indította el és ugyancsak a nevéhez fűződik a Tizenkettes Színkör létrehozása. Előbb tagja volt a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének és a Képzőművészeti Tanácsnak, majd a Magyar Rajztanárok Országos Egyesülete Közép-dunántúli Régiójának vezetője lett. Megszervezte és több mint 13 esztendeig vezette a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kört. A millennium évétől evangélikus presbiter lett.

Öt évig vezette a pápai Pedagógus Művelődési Otthont, szellemi atyja volt a Szűkebb Pátriánk honismereti versenynek. Városszeretetét idegenvezetői munkája is alátámasztotta. Volt a Művelődési Csoport, majd a Művelődési Osztály vezetője és 11 évig a Nemzetközi Játékfesztivál főszervezője. Elnökségi tagként tevékenykedett a Pápai Művelődéstörténeti Társaságban. A Somlói Borrend alapító tagja és mestere, 2012 óta zászló és pecsétőre volt, 5 éven keresztül pedig főszervezője a Somlói Bornapoknak Pápán. Részt vett a város oktatási szerkezetének átalakításában, a közoktatási-közművelődési koncepció kialakításában, és igazgatóként dolgozott a Kiállítóhelyek és Rendezvények Koordinációs Központjánál.

Emlékét örökre megőrizzük!

« vissza