Borrendek Világszövetsége 48. kongresszusa Champagne-ban
Borrendek Világszövetsége 48. kongresszusa Champagne-ban

FICB 50. évfordulója

2014. május 29.-2014. június 3.

Az FICB (The International Federation of Wine Brotherhoods) Világkongresszusán a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségét 7 fős küldöttség képviselte Franciaországi, Reimsben. A világtalálkozó eseményét emelte, hogy az FICB megalakulásának 50. évfordulóját is ünnepelte. Claude Josse az FICB elnöke lemondott-továbbra tiszteletbeli elnöki pozíciót lát el, helyét Alan Bryden vette át. Az alelnöki feladatokat továbbra is dr. Terts András a MBOSZ elnöke látja el.

A világtalálkozón a vendéglátó Franciaország után a legnépesebb képviselet Amerikából Oregon, Texas, California, Missisipi államból érkezett, ezt követte a magyarországi küldöttség, mely a Pannonia Női Borrend hölgyeivel egészült ki 19 főre.

Nagyon sok színvonalas szakmai programon vehettünk rész. Megismerkedhettünk a champagne-i szőlőtermesztéssel, borászati és pezsgőgyártási technológiával. A szakmai tapasztalatok hasznosak voltak, ami ténylegesen határok nélküli, hiszen Japántól Finnországig és a tengeren túli országok szakmai tapasztalatai cserélődtek ki. Jó lehetőséget teremtett a Világ borainak kóstolója program, ahol a ténylegesen egymás borait ízlelhettük meg. A magyar borbemutató nagy sikerű volt, nemcsak látogatottságában, hanem a kimagasló magyar borok és pezsgők színvonalában, minőségében is.

A jelenlevő, közel 300 résztvevő nemcsak a magyar borok ízét, zamatát zárta a szívébe, hanem nagy szeretettel emlékeztek vissza a 2010-es évre, mikor is a FICB kongresszus színhelye Magyarország volt. A töredezett magyarsággal kimondott „egészségedre” felejthetetlenül beívódott a tudatba, a magas színvonalon megrendezett magyarországi világtalálkozóval.

A világkonferenciát záró ünnepi gálán MBOSZ értékelve Claude Josse elnök úr kimagasló munkáját: Pro Vino érdemmel tüntette ki.

Viszontlátásra Amerikában: az FICB 49. Világkongresszusa 2016 F.I.C.B. Congress in California. Az elnökség elfogadta hivatalosan a meghívást a Brotherhood of the Knights of the Vine az USA-ban, hogy tartsa a 2016 FICB Kongresszust Kaliforniában
 
« vissza