Budafok Borváros 2014
Budafok Borváros 2014

„A borászat ma már újra nemcsak termelő tevékenység, üzleti vállalkozás, hanem életforma, filozófia, szép divat is” – hangzott el Kövér László, az Országgyűlés elnöke a múlt héten a 25. Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál megnyitóján, a XXII. kerületi Savoyai Jenő téren. „Örülhetünk, hogy ilyen gazdag a hazai borásztársadalom, és gazdag az az ország, ahol ilyen borászközösségek teremnek és alkotnak” – mondta a parlament elnöke, úgy fogalmazva, hogy „aki szőlőt gondoz, hazára lel”. Végül hangsúlyozta: Magyarországnak van különleges bora, vannak sikeres borászatai és igényes, eredményes munkát végző borászai.

Európában egyedülálló az a 40 kilométernyi feltárt, összefüggő pincerendszer, amely a városrész alatt húzódik. A hegyek gyomrában lévő közel 100 millió liter tárolókapacitás, a palackozóüzemek, a pezsgőérlelő pincék, hangulatos pincelátogatások és borkóstolók, a művészien faragott ódon hordók és borászati eszközök mind-mind részei Budafok-Tétény mai arculatának. Több mint száz éve érlelődnek Európa egyik legnagyobb pincerendszerében minőségi nedűk. Itt születnek az elegáns, könnyed pezsgők, a borköltők bíbor árnyalatú erős vörösei, akárcsak nagyapáink szikvízes fröccseinek alapja, a száraz fehér, és nem utolsó sorban az egyik feltörekvő "ifjonc", a rozé, amely előtt a társasági élet ínyencei is kénytelenek meghajolni.

Budafok-Tétény páratlan borkultúrával büszkélkedhet, és ezt minden évben nyárbúcsúztató fesztivállal ünnepli. A hagyomány és a minőség őrei két napra kitárják (pince)kapuikat az önfeledt, sokszor bohém sokadalom előtt.

Idén is a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége „felügyelete” mellett zajlott az ünnepi megnyitó, ahol Pro Vino Érdeméremmel tüntették ki Tar Tibornét, a Promontóroum Borlovagrend tagját. 25. Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon a Promontórium Borlovagrend ünnepélyes keretek között tagjai sorába választotta Lics Judit borászt, Megyeriné Hunyadi Katalint, a Soós István Borászati Szakképző Iskola nyugalmazott igazgatóját és Viniczai Sándor szakírót.


     
« vissza