Burkurzus Almásfüzitőn
Burkurzus Almásfüzitőn

Az almásfüzitői Kertbarátkör és Borbarát Hölgyek Egyesülete kezdeményezésére a március 8-9-én kétnapos ( 8+1 órás) alapfokú borászati ismeret-terjesztő előadássorozatot szerveztünk, az MBOSZ szakmai támogatásával. A résztvevő 22 fő az előadásokon hallottakból eredményes „vizsgát” tett: előadásonként 3 –3 kérdésre maximális pontszámot ért el 6 résztvevő, 14 résztvevő kiválóan megfelelt, 2 résztvevő megfelelt eredménnyel.


A kurzus tematikája:


Borászati technológiák (3x45 perc)- Szüret idejének megválasztása, (fajták, permetezés), - Szőlő-feldolgozási technológiák, a nagyüzemi, a különleges (aszú, portói, serry) és a kistermelői, házi kerti feldolgozásról, erjesztésről , a kistermelői, borkezelés, tárolás

előadó: dr. Kerényi Zoltán kandidátus, BCE-SZBKI tudományos főmunkatárs, a Mathiász János Borrend tagja

gyakorlat: kóstolással bemutatva az egyes főbb irányzatokat: reduktiv, oxidativ, késői szüret, különleges pl. aszú

Borturizmus, borutak, falusi turizmus, bormarketing (1x45 perc) előadó: Hartl Mónika főiskolai adjunktus, a Vinun Ister-Granum Borlovagrend tagja

-Hegyközség és civil szervezetek a szőlő-bor ágazatban (45 perc) előadó: Brazsil Dávid HNT munkatársa, a Da Bibere Keszthelyi Borlovagrend tagja

-Borkóstolás alapjai, feltételei , Borminősítések, borbírálatok rendszere, Borbetegségek, borhibák (3x45 perc), gyakorlatban érzékelni a négy alap ízt, legjellegzetesebb borhibák, borbetegségek gyakorlati felismerése

- előadó: Biró Mária kertész üzemmérnök, Kunsági Női Borrend tagja

Pénteken este a Dunaszentmiklósi Kősziklás Pincészetben gyakorlati „foglalkozás” keretében a résztvevők a helyi kitűnő borokat kóstolva rögzítették a tanultakat.

Az ismeretterjesztő előadásokat mind a résztvevők, mind az előadók nagyon hasznosnak értékelték, akkor is ha Almásfüzitő nem tartozik egyik borvidékhez sem, a Kertbarátkör és a Borbarát Hölgyek egyaránt saját fogyasztásra, saját maguk kedvére, nem kereskedelmi célból foglalkoznak borkészítéssel.

 
« vissza