Chevaliers Törley Pezsgőrend

Karkó János nagymester
Kapcsolattartó: Quirin Károly
Mobil: 06-30- 2-105-596
Székhely/Levelezési cím: Törley Pezsgőpincészet Kft. 1222. Budapest, Háros u. 2-6.
Tel: 1/ 424 2644
E-mail >>


A világ borászati hagyományait őrző Bacchusi Borrendekhez csatlakozva Budafokon 1987-ben megalakult a világ első pezsgőrendje, a Chevaliers TÖRLEY.

A pezsgőrend a magyarországi pezsgőgyártás nagy alakjának, TÖRLEY Józsefnek állít emléket, s igyekszik megőrizni a nevével fémjelzett évszázados hagyományokat. A pezsgőrend tagjainak szigorú követelményeknek kell megfelelniük, tudásukat a jelöltek próbákkal bizonyítják. Az avatási szertartáson nemcsak a különböző pezsgőfajták felismerésével kell megbirkózni, de feladat egy nyerspezsgő degorzsálása is.
Ez azt jelenti, hogy a palack óvatos kézi kinyitásával a benne lévő seprőt (a palack nyakában összegyűlt üledéket) ki kell lövetni oly módon, hogy a megtisztított pezsgő a palackban maradjon. A sikeres próbatétel után Dom Perignonra, a pezsgőkészítés titkára rábukkanó szerzetesre kell a jelöltnek felesküdnie, s csak ezután következhet a lovaggá ütés.

A rend tagjainak önként vállalt feladata, hogy tegyenek meg mindent a minőség megőrzése érdekében, ismertessék meg a széles közvéleménnyel a TÖRLEY Pezsgőpincészet pezsgőit, s hirdessék a világban a bor és a TÖRLEY pezsgő szeretetét, a kulturált borfogyasztást, a bor fontos szerepét az emberek életében. A rend minden tagjának – akik borász szakemberek, a pincészet kiemelkedő partnerei, valamint a Törley család leszármazottjai, a politikai és művészeti élet ismert személyiségei – kötelessége a rend pezsgőjének és ezen keresztül a TÖRLEY Pezsgőpincészet és termékeinek tradícióját, hírnevét a világba elvinni és erősíteni.

A rend rituális itala a TÖRLEY Extra Cuvée, mely kereskedelmi forgalomba nem kerül. Az avatási ceremónián sikeres próbát tett jelöltek ebből a fajtából kapnak egy dísz palackot speciális fadobozban.

A 12 g/liter cukortartalmú TÖRLEY Extra Cuvée a legkiválóbb etyeki pezsgő alapborok cuvéejéből készül, melyben a karakteres, magas savtartalmú Chardonnay, Olaszrizling, Ezerjó fajták dominálnak.


Tisztségviselők:

Karkó János - Nagymester
Quirin  Károly - Ceremóniamester
Lőrik  Tamás - Kancellár
Koczuba      Róbert - Főpohárnok
Szabó      M.     Kata - Pecsétőr
Csomay András - Utazónagykövet


Honlapunk >>