Dr. Terts András

GYÁSZOLUNK

 

A Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége alelnöke

 

DR. TERTS ANDRÁS

2016. június 9-én, életének 66. évében elhunyt.

Dr. Terts Andrást az MBOSZ saját halottjának tekinti.


Elveszíteni valakit, akit szerettünk, sohasem könnyű.

De a szívünk mélyén van egy hely, ami csodálatos emlékekkel van tele.

Emlékekkel, amelyek örökké élnek, és amelyek a gyász fájdalmában vigasztalást nyújthatnak.


 Terts András

Dr. Terts András a Kertészeti Egyetemen végzett okleveles borász mérnök, szakmérnök, aki a borászati tudományból Cum Laude doktori diplomát szerzett. Szakmai életútján végigdolgozta a borászat úgyszólván valamennyi területét. A kutatói segédmunkatársból borászati előadó, pincevezető, pezsgő gyáregység üzemigazgató, majd vezérigazgató lett, igényes szakmai munkájával és kiváló vezetői egyéniségével. Számtalan cikke jelent meg szakmai folyóiratokban, társszerzőként több könyv szerkesztésében vett részt. 2013-ban dr. Fazekas Sándor Vidékfejlesztési miniszter Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott munkássága elismeréseként dr. Terts Andrásnak.

 

Borszerető barátaival és munkatársaival 1987-ben megalakították hazánk első pezsgőrendjét, a Chevaliers Törley Pezsgőrendet, melynek nagymesterévé választották. Tevékenyen részt vett szeretett szűkebb otthonának, Budafok borrendjének, a Promontórium Borlovagrendnek megalakításában. Ezen kívül az Ő segítségével alakult meg hazánkban és a határon túl is számos borrend, mely elismerése képen 21 borrend rendes, illetve tiszteletbeli tagja.

 

Egyik kezdeményezője, és aktív részese volt 1988-ban a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének létrehozásában. A szövetség elnökségének megalakulása óta tisztségviselője. Kiemelkedő borrendi munkássága alapján a Szövetség 1999-ben elnök-nagymesterévé választotta. Ezt a tisztségét, öt cikluson át, négyszer újraválasztva, 2015-ig töltötte be. Szövetségünk vezetését a tagság legnagyobb elismerésére végezte. Óriási szervező munkájának köszönhetően a tagság az alapító 13 borrendről ma már 46 borrendre bővült, mely közel 3.000 bort tisztelő embert tömörít. Az ő javaslata alapján nyitott a Szövetség a határon túli borrendek felé is, kik közül ma már 9-en társult tagjaink.

 

Az itthoni munkája mellett a Bacchusi Borrendek Nemzetközi Szövetsége, az FICB alelnöki feladatait is több mint 10 éven keresztül ellátta, képviselve a magyar borászatot, és jó hírnevét terjesztve az egész világon. Az FICB kongresszusa június 11-én katolikus szentmiséjén emlékezett meg volt alelnökéről.

 

Mindig, mindenkire jutott ideje. Türelmesen, szakmai érveléssel alakította ki a Szövetség munkáját. Mindenkivel meg tudta találni a megfelelő hangot, és kialakítani a munkamegosztáson alapuló egységes vezetést. Bátran fordulhattunk hozzá akár borrendi, akár szakmai kérdésekkel, mindig önzetlenül segített. Kiemelkedő munkásságát a Szövetség 2015-ben PRO VINO HUNGARICO díjjal ismerte el.

 

Betegségére hivatkozva 2015-ben már nem vállalta az elnöki megbízatást, de mint alelnök továbbra is nagyon sokat tett Szövetségünk érdekében.« vissza