Duna Kohéziós konferencia 2013. november 13-15. Dunaújváros

A Dunaújvárosi Főiskola által immáron harmadik alkalommal szervezett Duna-térségi Kohézió Nemzetközi Tudományos Konferencia ebben az évben nyitni kíván a Duna Régió hagyományos termelési kultúráit leginkább reprezentáló borkultúra felé. A Duna völgyét végigkísérik a domb- és hegyvidéki lejtőkön díszelgő, ápolt szőlőskertek. A folyóra tekintő borvidékek parcelláin köztudomásúan kiváló borok teremnek. A több évszázados múltra visszatekintő, szorgos szőlőművelési és borkészítési hagyományok nemzedékek örökségeként teremtenek ma is elismert értékeket a Duna Régióban.

A konferencia szervezői úgy ítélik meg, hogy a térség jövőjéért végzett tudományos munkálkodás eredményei és a Duna térségét összefűző hagyományos kultúrák reprezentánsának, a borkultúrának az értékei egymást erősítő hatást fejthetnek ki találkozásukkor. Ennek elősegítése érdekében felhívással fordulnak a Duna-menti borvidékein működő Borrendek felé, hogy féltő gondossággal előállított boraikat mutassák be a konferencia nemzetközi szakmai közönségének!

 

A „Duna-térség Konferencia Bora” kiválasztása

A kiválasztáson 10 fehér, 3 rose, 8 vörös bor volt. A borokat a Duna mnenti bortermőhelyekről, borvidékekről: a Szerémségből, Szekszárdról, Bölcskéről, Adonyból, Soltról, Esztergomból, Szlovákiából küldték.

A bírálatot a főiskola előadói, a környékbeli polgármesterek valamint borlovagok végezték. Rövid időre a rektor úr is bekapcsolódott a munkába.

A konferencia bora egy nagyon szép Sauvignon Blanc lett, szorosan a nyomában egy Kékfrankos rose, Mindkettő bort Tomolik János bölcskei termelő nevezte.

 

A rendezvény egyik programja volt állófogadás keretében a „Duna-térség Konferencia Bora”

bemutatása és a Duna menti borrendek bemutatkozása.

 

Az előadások között „Borrendek a Duna mentén, a Kárpát-medencében” címmel Bíró Mária, főtitkár,

tartott előadást a borrendekről.

« vissza