Hajósi Orbán Borrend

A Hajósi Szent Orbán Borrend elnöke és nagymestere köszönti a Kedves Látogatót!

A Duna és Tisza folyók között terül el az ország legnagyobb borrégiója , a Duna Borrégió, amely három borvidéket ölel magába, köztük a Hajós-Bajait, amely némileg eltér a többi alföldi szőlőtermesztő vidéktől: a Duna közelsége miatt kissé kedvezőbb, löszös öntéstalajokon termelik a szőlőt. A magas napsütéses órák száma kedvezően hat a szőlő érésére, és kitűnően megfelel a kékszőlő igényeinek, amelyből a fűszeres, tüzes zamatos Cabernet, Zweigelt és Kékfrankos készíthető.

A nyolcvanas években az itt működő Hajósi Állami Gazdaság és a környező falvak szövetkezetei nagy területeken termeltek szőlőt, készítettek bort és pezsgőt, amelyet az akkori KGST piacon kívül a Lajtán túlra is nagytételben tudtak értékesíteni. A gazdaság volt a gesztora a borrend megalakításának is, Mátyus Gábor igazgató és dr.Sümegi József főborász vezetésével.

Ma a Hajós-Bajai borvidéken 1700 ha területen termelnek szőlőt, főleg Olaszrizling, Rajnai rizling, Chardonnay, Kadarka, Merlot, Cabernet Sauvignon és Franc, Zweigelt fajtákat.

A borrend a szőlőtermesztési hagyományok ápolása mellett az Európában szinte egyedülálló, mintegy 1200 présházból álló pincefalu idegenforgalmi látványosságát, a környék kulturális, néprajzi hagyományainak és gasztronómiájának propagálását vállalta céljaként.

Honlapunkon erről szeretnénk tájékoztatni a Kedves Olvasót, remélve hogy a virtuális látogatás után alkalmat teremt megkóstolni is az itt termett borokat.

Üdvözlettel

Koch Csaba Varga Mihály

elnök nagymester