Keceli Patachich Gábor Borrend
Nagymester: Lehőcz József Róbert
Székhely: 6237 Kecel, Fő tér 1.
Levelezés: 6237 Kecel, Szőlő u. 83
Ha kell telefonszám: 06-30-248-0842
e-mail:

A Keceli Borrend nagymesterként köszöntöm oldalunk látogatóit.

A Duna és Tisza folyók mentén terül el az ország legnagyobb borvidéke , a főként homoktalaj fehér borokat terem, de számos kitűnő minőségű  rozébor és vörösbor is készül  itt.  A magas napsütéses órák száma kedvezően hat a szőlő érésére, a kellemes ízű, könnyű borok készítésére.

A borvidék szlogenje: A kunsági bor a mindennapok bora.

A borvidékhez tartozik Bács-Kiskun megye Kiskunsághoz tartozó területe, Pest megyének a Duna menti, valamint déli Jász-Nagykun-Szolnok megyei tiszazugi és jászsági szőlőtermelő települései, valamint Heves város, összesen 96 település alkotják.  A nagy kiterjedés, az egyes területek eltérő adottságai , fajtahasználata, borászati hagyományai és lehetőségei, piaci megjelenési törekvései miatt a borvidék 8 körzetre tagozódik, ezek egyikéhez tartozik városunk is..

A borvidék területén folyó szőlőtermelés első írásos dokumentuma a Garamszentbenedeki apátság 1075-ből származó alapítólevele, melyben I. Géza király a Felső- Alpár (ma Lakitelek-Szikra) és kürti (ma Tiszakürt) szőlődombokat az apátságnak adományozta.  A török időkből Kecskemét város fennmaradt jegyzőkönyveiben találtunk utalást a szőlő és gyümölcstermesztésre, a XVIII. században pedig a homokveszedelem elleni küzdelem egyik  hatékony fegyvere volt a szőlő a gyümölcsös és erdő mellett az itteni települések lakóinak . A filoxéravész idején a magyar szőlőkultúra átmentésének volt meghatározó bázisa a kiskunsági homok . Ekkor települt Kecskemétre Mathiász János, a  méltán világhírű szőlőnemesítő és létesült Miklós-telep is.

A Kiskőrös-Kecel-Solvadkert „Három Város”  szőlőtermesztő körzete meghatározó  a borvidéken.  Legfőbb fajtáink a  borvidéken található 64 szőlőfajtából  Zala gyöngye, Kékfrankos, Cserszegi fűszeres, Rizlingszilváni, Kövidinka, Kadarka, Kunleány, Olaszrizling.

Az borvidéki, alföldi, országos és nemzetközi borversenyeken is rendre aranyérmes helyezést érnek el a régió borai.

A borrendek megalakulása is az Alföldhöz kapcsolódik Magyarországon, hiszen 35 évvel ezelőtt az első borrend, Baján a Bajai Állami Gazdaság támogatásával jött létre, mint az első „bormarketing”-nek számító szerveződés. Ma a Duna Borrégioban régióban – az Alföldön: kunsági, csongrádi, hajós-bajai borvidékeken -  12 borrend működik.  

A  „bor városa” címet elnyerte több alföldi város mellett településünk,Kecel is.

 

                                                                                               Lehőcz József Róbert

                                                                                                       nagymester