Mathiász János Borrend

Kocsis Pál nagymester

Székhely: 6000 Kecskemét, Katona Zsigmond u. 5

Kapcsolat:

e-mail: kocsispal48 kukac indamail pont hu

e-mail: mathiaszjanosborrend kukac gmail pont com

 

Telefon: Kocsis Pál nagymester: 36 70/610-50-02

              Kisari István kancellár: 36 30/953-62-12


 


A KECSKEMÉTI MATHIÁSZ JÁNOS BORREND 1986 március 21. alakult.

Névadónk, Mathiász János szőlőnemesítő, aki munkássága során elsősorban csemegeszőlőket nemesített, amelyek közül néhány még napjainkban is termesztésben van.

A borrendünk jelvényén is a nagy tudós portréja látható. Mathiász János munkásságának köszönhetően értékelődött fel a homokos területek szőlőtermesztésre alkalmassága, a filoxéra pusztítása idején. Régiónkban sok évszázados hagyománya van szőlőtermesztésnek és borászatnak.

Az 1200-as évekből származó dokumentumok is bizonyítják ezt. Kecskemét határterületét a honfoglalás óta „Aranyhomok-„nak nevezték, a rajta virágzó szőlő és gyümölcskultúra miatt.

Boraink igen alkalmasak a modern konyha készítményei mellé. Könnyű, üde friss illatuk, zamatuk, enyhén savas karakterük méltán kapták a „mindennapok bora” nevet. Borrendünk 53 rendes tagja mellett mintegy 300 tiszteletbeli tagot avattunk fel a tudomány, a kultúra, a szőlő-bor szakma, a média jeles képviselői közül.

Célunk a kulturált borfogyasztás népszerűsítése, hiszen a bor kultúrált és mértéktartó fogyasztása része az egészséges életmódnak. Számunkra a bor, palackba zárt napfény , hisz a nap éltető sugarai érlelik azt a szőlőt amelynek leve csillan meg poharainkban, azt a nemes italt, amely a biblikus időkből származik, s mint ilyen az egyik legősibb emberi kultúra,