Pannonhalmi Szent Márton Borrend

Huszár Levente nagymester
Székhely/levelezési cím: 9090 Pannonhalma Petőfi S. u. 25.
Mobil: 06-70/6036 100
E-mail >>
Kontakt: Istók Lóránt kancellár
e.mail >>


A Pannonhalmi-dombság, avagy a Sokoró az egyik legkisebb, ugyanakkor legősibb borkultúrával rendelkező borvidéke hazánknak. Győr-Moson-Sopron megye területén helyezkedik el. Földrajzi szempontból a Dunántúli-középhegységhez, azon belül a Bakonyhoz sorolják.
A Pannonhalmi-dombság keleti, délkeleti lejtőin a római kor óta termesztenek szőlőt. Egyes felvetések szerint honfoglaló őseink virágzó szőlőskerteket találtak a sokorói dombokon. Szent István királyunk 1002-ben keltezett pannonhalmi alapítólevelében a felsorolt tized alá eső termények között első helyen szerepel a szőlő.
A borvidékhez jelenleg 13 település (Écs, Felpéc, Győr-Ménfőcsanak, Győrság, Győrszemere, Győrújbarát, Kajárpéc, Nyalka, Nyúl, Pannonhalma, Pázmándfalu, Ravazd és Tényő) tartozik. A regisztrált szőlőterület 650 hektár, melyet mintegy 500 szőlőművelő gondoz.

Meghatározó szőlőfajtáink az Olaszrizling, a Rajnai Rizling, a Tramini, a Királyleányka, a Chardonay, a Rizlingszilváni. Az új ültetvények új fajtákkal (Kékfrankos, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir) színesítik a borvidék kínálatát. A borászati vállalkozások mára megerősödtek, kialakították egyedi arculatukat.
A fejlődő vállalkozások, a borászati technika-, technológia modernizálása, az egyre színesedő kínálat, egyszóval a borvidék jövője bizakodással tölt el! A következő években a hozzáértő és bizony elkényeztetett fogyasztó számára izgalmas felfedezést fog jelenteni a pannonhalmi borok megismerése. "Teremtett borvidék" - hirdetjük szlogenünkben. De ez nem pusztán szlogen, mert hiszünk a teremtésben, az alkotás komolyságában és szépségében. Hamvas Bélát idézve: "Végül is ketten maradnak, Isten és a bor."

Honlapunk >>