Pax Corporis Borlovagrend

Gilliánné Gál Timea
Székhely: 6523 Csátalja, Gilián Kastély
Levelezési cím: 6523 Csátalja Pf.1.
Tel: Mobil: 06-30 9-985-372
E-mail >>  E-mail >> Magyarországon elsőként alakult borrend nagymestereként tisztelettel köszöntöm a

Kedves Honlap látogatót!

Baja évszázadok óta a Dunai átkelőhely miatt a népvándorlás fontos csomópontja volt, a dunai hajózás, a kereskedelem egyik Kárpát-medencei központja. A történelem viharaiban ezen a vidéken megtelepült rácok, bunyevácok, svábok, tótok ivadékai ma békésen, nagy bajai lokálpatriótaként vagyunk büszkék városunkra, a város körzetében termelt és előállított termékekre, mi borlovagok a bajai (vaskúti, csátaljai) borokra.

Az itt működő Bajai Állami Gazdaság Vaskúti és Csátaljai borászata a maga idejében nemcsak a hazai, és a keleti, de a nyugati piacokon is i9smert volt: Németországba, Svájcba is szállított bort.

1976-ban itt alakult meg a PAX CORPORIS (test békéje) nevű borrend, nyugati mintára, az akkor még nem bormarketingnek és borturizmusnak a szellemében, Lakatos András, Szentlászlói László, Borsódy Miklós – a gazdaság vezetői- és az IPV igazgatója Teszár József és dr. Biró Péter segítségével.

A világ azóta nagyot változott, az országban félszáz borrend/borlovagrend működik, valamennyien szűkebb pátriájuk hagyományait, értékeit ápolva, kiválóságát hirdetve.

A Bajai Állami Gazdaság után Gilián József, a Gilián Zrt alapító tulajdonosa támogatásával folytatta a borrend a nagy elődök munkáját.

Honlapunkon erről szeretnénk tájékoztatni a Kedves Olvasót, remélve hogy a virtuális látogatás után alkalmat teremt megkóstolni is az itt termett borokat egy jó adag halászlé és túrós-csusza mellett.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt.

Giliánné Gál Timea

nagymester