Sajtófigyelő

Uniós oltalmat kapott a monori bor

2018.03.13

Az Európai Bizottság oltalom alatt álló eredetmegjelölést hagyott jóvá a monori régióban termelt borokra. A jóváhagyás a Monor, vagy Monori név alatt termelt fehér-, vörös- és rozéborokra, és az azokból készült küvékre vonatkozik.

Monori Pincefalu
tovább »

Móri Bornapok látványos borrendi programozással

2017.10.17

Érdemes nyomatékkal megjegyezni, hogy az idén immáron 83. alkalommal rendezték meg a kedves hangulatú, szép tájba simuló kisvárosban a Móri Bornapokat, amelyhez – a hagyományokhoz kötődve ebben az esztendőben népzenei és néptánc fesztivál is kapcsolódott. (a mindíg soros esztendőben a kísérő program : fúvós zenekarok nemzetközi találkozója.) a több napos programsorozat záróakkordja az a látványos szüreti felvonulás volt, amelyen a Brindisi Szent Lőrinc Borrend avatott invitálására felsorakozott mintegy 30 borrend képviselője is megjelent.


tovább »

Szent Előnevű Borrendek Első Kárpát-medencei Találkozója

2017.10.17

Megalapításának hatodik esztendejében a budavári Szent György borrend nagytanácsa és jeles közössége elhatározta, hogy megszervezi a szent előnevű borrendek első kárpát-medencei találkozóját. fő célként kitűzve a borrendek és borlovagrendek szellemi kapcsolatának erősítését határainkon innen és túl, valamint a szakrális vonal erősítését a honi borrendi mozgalomban.

tovább »

Magyarországon a Borrendek Nemzetközi Szövetség elnöke

2017.09.28

   
tovább »

Koronázáshot méltó, nagyszabású borrendi program

2017.09.12

15 éves a Noé-hegyi Szent István Borlovagrend


A székesfehérvári XXI. királyi napok rendezvénysorozat látványos, magasztos záró eseménye volt a Noé-hegyi Szent István borlovagrend 15 éves jubileumi közgyűlése.


Előzetes a Minőségi Borok Ételek/MBÉ/ - asztali örömök magazin „Nyárutó” számából!”


Noé Hegyi Szent István Borlovagrend

tovább »

Ebéd a kastélyban - avatás a templomban

2017.09.12

A megalakulásakor még első magyar borbarát hölgyek egyesülete nevet viselő, majd 2009 májusától Lorántffy Zsuzsanna borrenddé átalakult civil szervezet az idei nyáron is megmutatta ország-világ előtt, miképpen is hirdeti és képviseli vállalt küldetését.

Előzetes a Minőségi Borok Ételek/MBÉ/ - asztali örömök magazin „Nyárutó” számából!”


Ebéd a kastélyban


tovább »

A Szőlőbűvész otthonra talált

2017.06.28A SZENT ISTVÁN EGYETEM BUDAI CAMPUSÁBAN
    A szobrot állította Mathiász Gábor a Nemzeti Értéktár Mathiász János Életmű Program vezetője 2017
szőlőbűvész
tovább »

A Promontorium borlovagrend 25 éves jubileumát ünnepelte

2017.06.28

    
Negyedszázada alakult a Promontorium Borlovagrend, amely létrehozásától mind a mai napig a budai szőlő és pezsgőkultúra avatott és szakmailag is országosan elismert szervezeteként vívott ki magának elismerést a honi borrendi mozgalom népes mezőnyében.
promontorium
tovább »

Borvidékek Hétvégéje 2017 Monor

2017.05.28


Monori Pincefalu
1000 pince, ezernyi élmény....


Borvidékek Hétvégéje 2017
tovább »

Hazai borrendek tiszta vizet öntöttek a pohárba

2017.05.27

tovább »

Extrém vizi élmények, négycsillagos vakáció

2017.05.27

tovább »

Garda tó gyöngyszeme, Hotel Riviéra

2017.05.27

tovább »

XXV. Bükkalja Borfesztivál és Nemzetköti Borverseny Bogácson

2017.05.27

tovább »

Borjú bécsi és a fánk még

2017.05.27

tovább »

Pinczés Károly hetven éves

2017.05.27

tovább »

Filmesek, fotósok figyelem!

2016.05.28

Ebben az évben is sokszínű, ingyenes kulturális programmal várjuk a hozzánk látogatókat, az idei programkínálatra sem lehet panasz. Pincetulajdonosok, vendég és helyi borászok, éttermek, kézművesek, zenészek, táncosok és természetesen Bor Ivó is várja a hozzánk látogató vendégeket.
Itt egy témába vágó rendezvény, így minden adott, hogy kamerátokat és fényképező gépeteket kézbe vegyétek és készüljenek színvonalas, nevezhető alkotások a Monori Bortárs Filmfesztiválra és "vannak vidékek legbelül" fotópályázatra!

http://monoripincefalu.eu/hirek/filmesek-fotosok-figyelem

tovább »

Szőlő aranyszínű sárgaság Grapevine flavescence dorée

2016.04.30


Fehér szőlő Kék szőlő

Az aranyszínű sárgaságot okozó fitoplazma, a Grapevine Flavescence dorée phytoplasma a szőlő veszélyes új károsítója. A fertőzés következtében a szőlőtőkék terméshozama 20-50 %-kal csökkenhet, a beteg növények száma évente megtízszereződhet. A vektor (kabóca) elleni védekezés hiányában a tőkék 80-100 %-a befertőződhet, fogékony fajták esetében néhány év leforgása alatt ki is pusztulhat. A betegség elleni védekezéshez jelenleg nem áll rendelkezésre megfelelő kémiai eljárás. A betegséget okozó fitoplazma, azaz sejtfal nélküli baktérium bejelentési kötelezettség alá tartozó karantén károsító. Besorolása azt jelenti, hogy az Európai Unió egyes területein előfordul, de behurcolása és terjesztése tilos. Magyarországon 2013. augusztus 30-án mutatta ki először a kórokozó jelenlétét (Zala megyében) szőlő növényben és a Scaphoideus titanus kabócában a NÉBIH Növény-egészségügyi és Molekuláris Biológiai Laboratóriuma. A kezdeti tünetek közé tartozik az ízközök rövidülése. A hajtásokon az első, enyhe sodródást mutató levelek a nyár közepén jelennek meg. A tünetek fokozatosan erősödnek, és kialakul a betegségre jellemző, levélszél felé történő, háromszög alakú sodródás. A napnak kitett levélrészeken a fehér bogyójú fajtáknál a levéllemez részleges vagy teljes sárgulása, kék bogyójú fajtáknál vörösödése figyelhető meg, a levélfelület fémszínű lesz.
tovább »

Monori Bortárs Filmfesztivál 2016

2016.03.29

AMonor Környéki Strázsa Borrend, Monor Hegyessy Lions Club és a KultPince - Monor Város Önkormányzata támogatásával 2016-ban is meghirdeti a borkultúrával, a szőlőtermeléssel, a borturizmussal és pincefalvainkkal foglalkozó filmek és egyéb mozgóképek fesztiválját: a Monori BORTÁRS Filmfesztivált.
Hagyományainknak megfelelően társrendezvényként ugyanebben a témában meghirdetjük a „vannak vidékek legbelül” fotópályázatot.
A filmfesztivál elnevezése arra a koncepcióra utal, hogy a fesztiválon elsősorban mozgókép (film, videó, televíziós műsor) kerül a zsűri és a közönség elé, de azt is jelzi, hogy a „BORTÁRS” fesztiválnak társművészeti rendezvénye is van, jelen esetben a borkultúrához kötődő fotópályázat.

tovább »

Falánk Fánkfaló Találkozója a KultPincében

2016.02.03

FALÁNK FÁNKFALÓK TALÁLKOZÓJA
Február 13-án 14.00-tól a KULTPINCÉBEN

Jótékonysági fánksütés aMonor Hegyessy Lions Club rendezésében

FÁNK, FORRALT BOR, TEA
KÉZMŰVES MŰHELY
A befolyt összegből a rászoruló monori gyermekek nyári táboroztatását támogatjuk!

Kérjük jöjjön el családjával, töltsünk együtt egy kellemes délutánt és segítsünk!
tovább »

Légli Ottó lett a HNT elnöke

2015.12.13

December 8-i közgyűlésén új elnököt választott a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa Légli Ottó személyében. A HNT sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy megkezdték az alapszabály módosítását az átláthatóbb működés érdekében. A HNT a jövő évben szeretne egy ágazati stratégiát kidolgozni a borászat fejlesztése érdekében, valamint a jövőben megkezdik a hazai borok piacának teljes elemzését.


tovább »

Bortárs filmfesztivál és fotópályázat

2015.12.13

A Monor Hegyessy Lions Club, a Monor Környéki Strázsa Borrendés a KultPince- Monor Város Önkormányzata támogatásával 2016-ban is meghirdeti a borkultúrával, a szőlőtermeléssel, a borturizmussal és pincefalvainkkal foglalkozó filmek és egyéb mozgóképek fesztiválját: a Monori BORTÁRS Filmfesztivált. Hagyományainknak megfelelően társrendezvényként meghirdetjük az Emberek a Strázsán és a Vannak Vidékek legbelül fotópályázatokat szőlő és borkultúra, valamint pincefalvaink témában.tovább »
Monori Bortárs Filmfesztivál díjnyertes alkotásai

Monori Bortárs Filmfesztivál díjnyertes alkotásai

2015.06.23

A Monor Hegyessy Lions Club, a Monor Környéki Strázsa Borrend és a KultPince - Monor Város Önkormányzata támogatásával 2015-ben meghirdetett a borkultúrával, a szőlőtermeléssel, a borturizmussal foglalkozó filmek, egyéb mozgóképek fesztiváljának és fotópályázatának díjnyertesei alkotásai.
tovább »

Móri Borvidék Fotópályázat

2015.02.26

A Móri Borvidék Hegyközsége fotópályázatot hirdet a Móri Borvidék – Az ezerjó hazája címmel

1, A pályázat témái:

- A Móri borvidék (tájak, szőlők, présházak, pincék stb…)

- A móri bor (borok, palackok, pince belsők, hordók, stb…)

- A móri szőlő- és bortermelő (emberek, arcok, szőlő- és pincemunkák stb…)

2, A résztvevők köre:

- minden 18. életévét betöltött EU-s állampolgár, profi és amatőr fotósok egyaránt

3, A pályázat részletei:

- minden résztvevő csak a saját maga által készített fotókkal pályázhat

- egy fotós minimum 3, maximum 10 fotóval nevezhet

- a fényképek lehetnek fekete fehérek, vagy színesek

- a fényképeket .jpg formátumban kell beküldeni

- a fényképek felbontása minimum 300 dpi

- a fényképek hosszabbik oldalának minimális mérete 1024 pixel, de erősen ajánlott a 2048 pixel, maximális mérete 9933 pixel

- a fájlok mérete ne haladja meg az 5 Mb-ot

- a pályaműveket címmel és névvel kell ellátni (pl: Szüret a Vénhegyen_Minta József.jpg), javasolt a készítési hely megjelölése is

- a fényképek lehetnek a pályázó által szerkesztett vagy manipulált képek (kérjük ennek megjelölését)

- nevezési díj nincs

- A publikálásokért pályázat kiírója szerzői jogdíjat nem tud fizetni. A kiíró a pályamunkákat térítésmentesen és korlátlanul felhasználhatja, azokat archívumában megőrizheti.


 

tovább »
Országos Fotópályázat a borról, (Ihatóbb Magyarország cikke)

Országos Fotópályázat a borról, (Ihatóbb Magyarország cikke)

2015.01.22

FOTÓPÁLYÁZAT! KICSIKNEK, NAGYOKNAK, PROFIKNAK, AMATŐRÖKNEK! MINDENKINEK! Ha szereted a bort és akkor is ha nem… Mert a borról mindig készülhet kép! Pohárral a kézben, a szőlőben, pincében, borüzletben, borfesztiválon, borkóstolón… Vagy csak otthon munka után kibontasz egy palackkal és éppen ott a gép és jön a hangulat… Akkor kattints, vagyis exponálj, aztán pályázz! A május 1., mint határidő ne tévesszen meg, már most küldheted be a képeket, a részletek, feltételek a cikkünkben!
tovább »
Emberek a Strázsán, fotópályázat

Emberek a Strázsán, fotópályázat

2015.01.07

A KultPince és a Monori Borút Egyesület a BORTÁRS Filmfesztivál 2015 keretében meghirdeti az "Emberek a Strázsán" fotópályázatot.
Várjuk a fotópályázatokon még nem szerepelt, az elmúlt 5 évben a Monori Pincefaluban, a Strázsahegyen - az építészet, táj, csendéletek mellett elsősorban a strázsahegyi emberekről (akár portré formájában, vagy munka, szórakozás közben)készült amatőr vagy profi fotókat.
tovább »
Vannak Vidékek legbelül, országos fotópályázat

Vannak Vidékek legbelül, országos fotópályázat

2015.01.06

A Monor Környéki Strázsa Borrend együttműködésben Az ihatóbb Magyarországért Egyesülettel a BORTÁRS Filmfesztivál 2015 keretében országos fotópályázatot hirdet "Vannak vidékek legbelül" címmel, bor és szőlőkultúra témában. A pályázaton profi és amatőr fotósok egyaránt részt vehetnek.
tovább »

Zenés táncmaraton a KultPince fröccsteraszán a No Smoking Budapest Band-del

2014.08.17

Ki ne szeretné a rock'n roll-t? Ki ne szeretne táncolni? A Koccintás után táncoljuk rongyosra együtt a cipőnket szeptember 6-án 18 órától a No Smoking Budapest Band-del a monori KultPince fröccsteraszán!

tovább »
Bemutatjuk a Monori Bortárs Filmfesztivál zsűritagjait

Bemutatjuk a Monori Bortárs Filmfesztivál zsűritagjait

2014.04.15

A Monori Bortárs Filmfesztivál zsűrijének elnöke: Koltai Róbert, színművész, filmrendező, Érdemes Művész
„Vannak néhányan, akik különösen fontosak a számomra: az egyik legfontosabb te vagy, a néző. Ha te nem vagy, az én létjogosultságom is megszűnik. Szeretnék minél többet adni neked, de ehhez szükségem van arra, hogy megbízz bennem.”
tovább »
Monori Bortárs Filmfesztivál

Monori Bortárs Filmfesztivál

2014.03.27

A Monor Környéki Strázsa Borrend, a Monor Hegyessy Lions Club és a KultPince - Monor Város Önkormányzata támogatásával meghirdeti a borkultúrával, a szőlőtermeléssel, a borturizmussal foglalkozó filmek és egyéb mozgóképek fesztiválját: a Monori BORTÁRS Filmfesztivált. 

Fővédnök: SÁRA SÁNDOR Kossuth-díjas filmrendező, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségének tagja, a Vinum Vulcanum Borlovagrend tiszteletbeli tagja.


tovább »
Kadarka Nemzetközi Borverseny Kiskőrösön

Kadarka Nemzetközi Borverseny Kiskőrösön

2014.03.02

XIX. Kadarka Nemzetközi Borverseny


Idén 19. alkalommal rendezzük meg borversenyünket, a Kadarka jó hírnevének megőrzése, erősítése érdekében. Elképzelésünk elérte célját, egyre több Kadarkát termelnek és egyre nagyobb számú Kadarka borral neveznek, s az üzletek polcain is egyre több Kadarka borral találkozhatunk.

 

A borverseny időpontja: 2014. március 14. 930.

Helyszíne: István Borház Kft. 6200 Kiskőrös, Izsáki út 10.

Ünnepélyes eredményhirdetés: 2014. március 14. 17 óra

Nevezni lehet: Kadarka (fehér, rose, siller, vörös) és Kadarka bor más fajtával történt

házasításával ( cuvée)

Nevezési határidő: 2014. március 10.


tovább »

Gyászolnak a Magyarországi Borrendek: elbúcsúztatták Bíró Máriát

2014.02.24

 


tovább »
Szepsy István - a

Szepsy István - a "Bor Ura", a borvilág Oszkár-díjasa 2013

2013.12.16

 Szpsy István személyét, borait már sokan dicsérték. Aki találkozott vele, aki ismeri a borait, aki hallotta őt a borairól beszélni, az nem csodálkozik a dicséreteken. Tallián Hedvig (Hédi) rádióriporter, két blog gazdája, Szepsy István tisztelője és csodálója adott hírt először arról, hogy "november 8-án Olaszországban a comói-tó partján a Villa d’Este luxushotelben tartott World Wine Symposiumon másod ízben adták át a borvilág Oscar-ját.” Ez a díj: "A Bor Ura” (Les Seigneur du Vin).S, hogy mindez miért is érdekes?
tovább »
Gálné Dignisz Éva, az Év Bortermelője 2013-ban

Gálné Dignisz Éva, az Év Bortermelője 2013-ban

2013.12.16

Ezúton gratulálunk Gálné Dignisz Évának az Év Borásza, hivatalos nevén az Év Bortermelője 2013 díjhoz. A Magyar Bor Akadémia a Gerbaud-ház dísztermében ma 2013.12.06-án 12:45 körül jelentette be, hogy ki lett a díj 2013-as birtokosa. Szóval megvan az első Nő a húszéves díj történetében. Örülünk, de tényleg! Hiszen a Borász és a Pincészete már évek óta kedvenceink közé tartozik. Sokat kellett várakoznia a legfrissebb díjazottnak, egészen pontosan 5. alkalommal állt ott az Akadémia bizottsága előtt jelöltként. Mini-interjú az év borászával, visszatekintés, képek…
tovább »

Monor Környéki Strázsa Borrend honalapjáról

2013.12.04

tovább »
Átadták a Bács-Kiskun Megyei Príma-díjakat

Átadták a Bács-Kiskun Megyei Príma-díjakat

2013.12.03

A VOSZ Bács-Kiskun Megyei Szervezete 2005 óta, évről évre nagy érdeklődés mellett adja át a Megyei Príma Díjakat. Az idei tíz jelölt között dr. Hajdu Edit CSc szőlőnemesítőt, tudományos kutatót javasolta Tóth Istvánné a Magyar Tudomány kategóriában
tovább »

2013-ban 20 éves a BORÁSZATI FÜZETEK

2013.11.27
tovább »

Monori Koccintás 2013

2013.09.07

Koccintsunk egy időben és egyszerre a magyar borért 2013 szeptember 7 – én 16 órakor, legyen ez a nap a Monori Pincefalu napja! 

Hagyományosnak is nevezhető módon, 2013-ban harmadik alkalommal indul a Koccintás verseny, amelynek célja az ország, vagy a borvidék legkedveltebb borvidéki települése cím elnyerése. Minden borvidéki településnek jó esélye van a cím elnyerésére. Első alkalommal Kiskőrös lett az ország legkedveltebb borvidéki települése, amelynek összlakossága 10 000 fő felett van, míg a tavalyi évben Kisharsány lett a győztes, ahol 550-en laknak.
tovább »
Önálló honlapja van a Monori Pincefalunak

Önálló honlapja van a Monori Pincefalunak

2013.08.16

A Monori Pincefalu pincészeteinek összefogásával eredményes pályázatot nyújtottunk be a Magyar Turizmus Zrt.-hez - "2013. évi közösségi agrármarketing/bormarketing tevékenység termékpálya programjainak támogatására".
tovább »

Borvidékek Hétvégéje 2013 Monor

2013.05.23

SZERETETTEL VÁRJA ÖNT MONOR "AZ 1000 PINCE VÁROSA"

Monori Pincefalu
Ahol minden jólesik!


tovább »

Nyitott Pince Napok, Pünkösdi Bortúra Országszerte

2013.05.12

Nyitott Pince Napok 2013. Pünkösd három napja újra a borvidékek és a finom borok jegyében telik! Ismerkedjenek meg Magyarország vendégváró nyitott pincéivel! Szerezzenek bővebb ismereteket borainkról, pincészeteinkről! Használják ki, hogy most közvetlenül a gazdához fordulhatnak kérdéseikkel. Kedvezményes borkóstolók és borvásárlás, hangulatos pincetúrák Budafoktól Villányig, Soprontól Tokajig az ország borvidékein!


tovább »
A borok nagymesterei

A borok nagymesterei

2012.11.13

Nemzetközi találkozót tartott a telecskai borrend – Új borlovagokat avattak

Szombaton nemzetközi borrend találkozót tartott az Agios Dimitrios Telecskai Dombok Borrendje. A találkozón a 9 szerbiai borrendből 8 képviseltette magát, de mellettük jelen voltak a villányi és kiskunhalasi borrendek, valamint a MOBSZ (Magyar Országos Borrend Szövetségének) képviselői.
tovább »

Borászati díjtételek változása

2012.11.02

A forgalomba hozatali engedély kiadásának és az ahhoz kapcsolódó analitikai vizsgálatok díja az alábbi borászati termékek esetében:
tovább »

Miniszteri kitüntetés

2012.11.02

Megjelent a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának lapja, a Borászati Füzetek 2012. évi negyedik száma, amelyben a budafoki Bor és Pezsgőfesztiválról, és kollégáink, borlovagtársaink kitüntetéséről találunk híradást.
tovább »
Bükkfürdői Gyógy - és Bornapok 2012.07.27-29.

Bükkfürdői Gyógy - és Bornapok 2012.07.27-29.

2012.06.16

A Bükkfürdői Gyógy és Bornapok a Bükkfürdő Közhasznú Turisztikai Egyesület felhívásának köszönhetően valósul meg. Bár a rendezvény már évek óta megszervezik, idén pályázatot írtak ki a rendezés jogára. Ezt elnyerve, a korábbinál frissebb, tartalmasabb, összetettebb fesztivállal várjuk az idén 50 éves Bükkfürdő látogatóit július utolsó hétvégéjén.
tovább »
Monori Pincefalu, Borvidékek Hétvégéje

Monori Pincefalu, Borvidékek Hétvégéje

2012.02.29

A helyszín bemutatása:

A Monori Pincefalu Budapest közvetlen szomszédságában, a Gödöllői-dombság déli peremén helyezkedik el. A Kunsági borvidékhez tartozó területen a szőlőművelés és borászat több évszázados hagyománnyal bír, még ma is tartja magát a mondás, miszerint „nem is lehet igazi monori az, akinek nincsen szőlője a Hegyen”… Az elmúlt évek civil és önkormányzati összefogásának eredményeként, megújuló présházakkal, szőlőültetvényekkel találkozunk, új rendezvények születnek, és hangulatos sétára, túrázásra csábít az ország első borászati tanösvénye is. Monor határában országos összevetésben is egyedülálló, jelentős épített értéket is képviselő mintegy ezer présházat magában foglaló varázslatos pincefalu található.

tovább »

Pincefalvak Szövetségének közgyűlése

2012.02.28

A Magyarországi Pincefalvak Vidékfejlesztési Szövetsége 2012. február 17-i közgyűlést tartott, a Vidékfejlesztési Minisztérium VKSZI. által biztosított budafoki helyszínén. Az alapító tagokon kívül már a solti pincefaluból is részt vettek a közgyűlésen.
tovább »
Vida Péter az bortermelője 2011-ben

Vida Péter az bortermelője 2011-ben

2012.02.14

(vinoport.hu)

A Magyar Bor Akadémia idén is december elején jelentette be, hogy az öt döntős közül kit választottak az Év Bortermelőjévé. Az idei jelöltekről elmondhatjuk, túlnyomó részükben szekszárdiak voltak, hárman is erről a borvidékről érkeztek. A nyertes végül Vida Péter, a Vida Családi Borbirtok borásza lett, akit sokan ismerünk öreg tőkékről szüretelt kadarkájáról, kékfrankosairól vagy merlot-járól. Elsőként természetesen azt kérdeztük tőle, mekkora jelentőségűnek érzi az Év Bortermelője címet?
tovább »

Jégvirágtól Borvirágig - Miért jó a Strázsahegyen?

2012.02.03

2012. január 18. - Fater/borravaloponthu (fotók: Ny.G.I.)

Fater barátomat kicsit unszolni kellett, hogy látogasson ki a fesztiválra. A Strázsahegyi kalandozásokat nem lehet a fotelból átélni, ott kell lenni, kortyolni. A kissé zordan induló időjárás ellenére megduplázódott a látogatók száma a tavalyi fesztiválhoz képest. Budapestről is sikerült mozgósítani az embereket, Az ihatóbb Magyarországért kiemelt médiatámogatóként járult hozzá a sikerhez. A rendezvény telitalálat, hiányt pótol, hiszen ebben az időszakban üresek a kültéri boros rendezvény-naptárak. A Jégvirágtól Borvirágig ismét bizonyított, pazar kulináris felhozatal és kiváló hangulat forralt borral elegyítve. A borravalo.hu rendszeres publikálója sem bánta meg, hogy a monori Strázsahegyen járt. (Szerk.)
tovább »
Szövetség a pincefalvak fejlesztéséért

Szövetség a pincefalvak fejlesztéséért

2012.01.23

Magyarországon találhatóak még pincefalvak. Általában nem a nagy borászatok árnyékában, hanem kis falvak mellett eldugva, ismeretlenül, gyönyörű környezetben összességében pedig népi építészetünk széles repertoárját bemutatva. Programunk célja ezen pincefalvak és értékeinek megismertetése mellett felhívni a figyelmet "kihalásuk" veszélyeire, és egymás megismerésével, tapasztalatok cseréjével a védelem megerősítése.
tovább »

Bormarketing: csináld magad

2012.01.18

Ültetvények korszerűsítésre és technológiai fejlesztésre pályázhatnak a borászok 2012-ben, beruházásokra jelenleg nem áll rendelkezésre forrás mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Szekszárdon az MTI-nek.

tovább »
Kormánydöntés a bormarketingrõl: kettészakított borásztársadalom

Kormánydöntés a bormarketingrõl: kettészakított borásztársadalom

2012.01.17

Két pártra szakíthatja a borásztársadalmat az a kormánydöntés, amely szerint megszűnik a borágazati forgalombahozatali járulék........

tovább »
Év Fiatal Magyar Borásza

Év Fiatal Magyar Borásza

2012.01.13

Bodri Orsolya, a szekszárdi Bodri Pincészet borásztanonca és ifjabb Figula Mihály, a balatonfüredi Figula Pincészet borásza lett megosztva 2011-ben az Év Fiatal Magyar Borásza a közönség szavazatai alapján. A nyertesek díjukat szombat este vehették át borkóstoló keretében.
tovább »
Az új címkékkel megújult a teljes Törley sor

Az új címkékkel megújult a teljes Törley sor

2012.01.05

Az adventi időszak beköszöntével mi is egyre többet foglalkozunk majd az ünnepekkel és persze a hozzájuk illő italokkal. Reméljük, mára a borfogyasztók körében közhellyé vált, hogy a pezsgő is bor, bár kétségtelenül speciális adottságokkal rendelkezik, és felszolgálásának is megvannak a maga szabályai.

Nem szabad tehát kevésbé komolyan venni, sőt a pezsgők jelentik azt a világot, amelybe sok, a borvilág többi bugyrát megjáró borfogyasztó egy idő után kiköthet. A következőkben a legismertebb hazai pezsgőpincészet, a Törley márkamenedzserével, Lőrik Tamással beszélgetünk az aktuális újdonságokról.

(vinoport)

Mielőtt a legfrissebb hírekre terelnénk a szót, összefoglalnád nekünk számokban, mit jelent Magyarországon a Törley név?

tovább »
Borok a fellegekben

Borok a fellegekben

2011.12.18

Magyarországon először versenyeztek egymással a légitársaságok borai. Tanulságos eredménnyel.
A Vasárnapi Blikk-nek írtuk.
Ami az (ó)világban borral kapcsolatos, abban az angoloknak biztosan benne van a kezük. Így történt ez a Cellars in The Sky (Égi borospincék) című kezdeményezéssel is, amely az adott országban járatokat működtető légitársaságok vetélkedése.
tovább »
Miklós Napi Rosé Borverseny

Miklós Napi Rosé Borverseny

2011.12.16

Már tizenharmadik alkalommal rendezték meg december 6-án, Miklós napján Miklós nevű borbírálók részvételével Kunszentmiklóson a Rosé borok versenyét. Kunszeri Miklós ötlete és szervezése évek óta egyre nagyobb rangot ad ennek a versenynek, amit mi sem bizonyít jobban, hogy az idén 220 mintával neveztek  a termelők a versenyre.

A zsűri örökös elnöke Prof. Dr. Kállay Miklós vezetésével történt a bírálat, majd délután az eredményhirdetés.

tovább »
2011-es Év Bortermelője

2011-es Év Bortermelője

2011.12.16

A Magyar Borakadémia országosan elismert, nagyon jelentős díja az „ÉV BORTERMELŐJE” díj. Ebben az évben is a kiírásnak megfelelően két körös  jelölés zajlott.

Első körben szélesítették a jelölők körét,  a nagyközönség bevonásával.
tovább »
Forraltboros Kalandozások Jégvirágtól Borvirágig

Forraltboros Kalandozások Jégvirágtól Borvirágig

2011.12.16

Sűrű pelyhekben hull a hó, és mindannyian a közelgő ünnepekre gondolunk. Találkozás rég nem látott szeretteinkkel, kellemes időtöltés, közös ebédek és vacsorák, halászlé, töltött káposzta, mákos guba és süti-süti-süti… Reggel sokáig lustálkodunk az ágyban, heverészünk a TV előtt, hallgatjuk a cserépkályha duruzsoló hangját, vagy kezünkben egy jó könyvvel ringatózunk a hintaszékben takaróba bugyolálva. Nincs munka és nincs kötelezettség, csak ünnep és öröm. Aztán észre sem vesszük, és máris kopogtat az ajtónkon a szilveszter és vele együtt az új év első napja.
tovább »
Monori Bejgli Lejáró Túra

Monori Bejgli Lejáró Túra

2011.12.14

Kiss Péter borrendi társunk szervezésében ismét megrendezésre kerül a Karácsony utáni megmozgató természetjáró túra. Útvonal Monori Pincefalu Szent Orbán tér - Gombai horgásztó - Tetepuszta - Monori Pincefalu Kadarka Sor Czimbora Borház (Kele pince). Ahol forralt bor és egy kis harapnivaló várja a megfárad túrázókat.
tovább »
Pápai Bornapok 2011

Pápai Bornapok 2011

2011.11.14

Borászati előadással majd a résztvevő borrendek felvonulásával vette kezdetét a Pápai Bornapok szeptember 9-én. Tálos Tamás, a Magyar Borrendek Országos Szövetségének alelnöke köszöntőjében a magyar bort ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. A magyar bornak csodálatos tartalma, értéke van és nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is – fogalmazott az alelnök. A rendezvényen megjelent Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei közgyűlés alelnöke is.
tovább »
Újraéledhet a kadarka termesztése

Újraéledhet a kadarka termesztése

2011.11.13

Újjászülethet a hajdan híres vörösbor
Keressük az egykori budai borvidék klasszikusát. Megkíséreljük kékszőlők levéből újra összerakni a hajdan híres cuvée-t, amely az 1730-as évektől az 1870-es évekig a nemzetközi kereskedelmi forgalomban is öregbítette a város dicsőségét. Keressük, kutatjuk, elemezzük, mert újra bevezetnénk − legalábbis Budapest idegenforgalmába − a Budai Vörös (vagy Buda Legendája?) eleinte talán számozott butéliáit. Megkezdődött a házasítási minták kóstolása, minősítése.
tovább »
Borzárjegyet újra

Borzárjegyet újra

2011.11.12

Borászportál 2011.11.03

Megosztja a fideszes országgyűlési képviselőket is a borzárjegy újbóli bevezetésére irányuló módosító indítvány, amelyet Font Sándor, a parlament mezőgazdasági bizottságának (mb) fideszes elnöke nyújtott be a jövő évi adótörvényekről szóló kormányjavaslathoz. Font Sándor elképzelését az mb mai ülésén a kabinet képviselője sem támogatta, de a bizottság – a borászati ellenvetések dacára – mégis egyetértett azzal.
tovább »

Az év Bortermelője választás 2011

2011.11.12

Izgalmas lesz az idei Év Bortermelõje választás


Idén is elérkezett az az izgalmas idõszak, amikor a borászok, kereskedõk, borkedvelõk találgatni kezdik, hogy idén ki kapja az Év Bortermelõje díjat. Az elmúlt években szoros volt a verseny, nehéz volt eldönteni, hogy végül ki kapja a legtöbb szavazatot.
Vannak borászok, akik már évek óta ott vannak az 5 jelölt között, de mégsem rájuk esik a választás. Hál’ istennek annyi jó borászunk, borunk van, hogy nagyon nehéz dilemma, nemcsak a Magyar Bor Akadémia tagjainak, de a jelölésben részt vevõ több ezer embernek is eldönteni, hogy ki legyen egy évig a borkirály.

(Magyar Bor Akadémia)
tovább »
Kínai a legjobb vörösbor

Kínai a legjobb vörösbor

2011.10.12

A legbefolyásosabb borszaklap, a Decanter 2011-es versenyén egy kínai vörösbort választottak a legjobbnak. A World Wine Awardsra idén 12 252 bort neveztek, ebből 25 kapott elismerést. Argentína kapta a legtöbb díjat, összesen hatot. Ahogyan az élet számos területén, például a sportban is jönnek fel a kínaiak, úgy most már a borkészítésben is kezdik lekörözni az európai országokat. Először eltanulták a borkészítés tudományát, majd felvásárolták a legjobb szőlőbirtokokat Európában. Most pedig a legbefolyásosabb borszaklap, a Decanter 2011-es versenyén elnyerték a legjobb vörösbor címet.
tovább »
Koccintás 2011 eredménye

Koccintás 2011 eredménye

2011.09.14

Megtaláltuk Magyarország legkedveltebb borvidéki települését!

 

Az ország legkedveltebb borvidéki településévé az a település válhatott, ahol - az adott helység lélekszámát is figyelembe véve - abszolút értékben és arányaiban a legtöbb borász és borkedvelő koccintott 2011. szeptember 4-én 16 órakor.

 

Országszerte 10 borvidék települései mozdultak meg az augusztusban elhangzott felhívásra és egy időben országosan több mint 7000 ember emelte a poharát koccintásra. A Várban, a Pest – Buda Bistro-ban tartott eredményhirdetésen kiderült, hogy 2011-ben Kiskőrös városa nyerhette el az ország legnépszerűbb borvidéki települése címet.

tovább »
Monori Koccintás 2011

Monori Koccintás 2011

2011.09.08

35 borász kínálta borait 579-en koccintottak a magyar borért.
tovább »
Monori Pincefafuban járt a Pannónia 3 keréken csapata

Monori Pincefafuban járt a Pannónia 3 keréken csapata

2011.08.24

Monor Környéki Strázsa Borrend honlapjáról

Harsányi Csaba és Bruckner György egy 1959-es oldalkocsis pannónia motorkerékpárral ebben az évben ismételten nekivágott Magyarországnak, hogy számukra eddig ismeretlen tájakat, azok értékeit felfedezzék és a Duna TV jóvoltából azt be is mutassák a nagyközönség számára.
tovább »
Egy milló dolárnyi bor ejtett le egy targonca

Egy milló dolárnyi bor ejtett le egy targonca

2011.07.27

Több mint egymillió USA-dollár (188 millió forint) értékű, amerikai exportra szánt vörösbor tört össze Ausztráliában, amikor rakodás közben a targoncáról leborult a konténer – írja a BBC.
tovább »
Magyar borok Bordeaux-ban - Vinexpo 2011

Magyar borok Bordeaux-ban - Vinexpo 2011

2011.07.04

tovább »
VinAgora 2011 - Eredmények

VinAgora 2011 - Eredmények

2011.07.03

Véget ért a VinAgora, lássuk az eredményeket! 

 6 Champion díj, 1 nagyarany, 45 arany és 100 ezüstérem

tovább »
III. Strázsahegyi Pincék Fesztiválja Monoron

III. Strázsahegyi Pincék Fesztiválja Monoron

2011.06.24

Gasztro Réka írta:

Harmadik alakalommal rendezte meg a Monori Borút Egyesület a Strázsahegyi Pincék Fesztiválját.

A rendezvénynek több különlegessége is volt, egyrészt az egész országból érkeztek borászok, akik a monori pincékben mutatták be termékeiket, másrészt Szent Orbán napi vigasságokkal is összekapcsolódott a fesztivál. Ráadásként különböző műfajokban négy tárlat nyílt a hegyi pincékben.

A délelőtti eső ugyan elrettentő hatással bírt, de a "bátraké a szerencse" elvén kimerészkedő látogatóknak jó hangulatban volt része.

tovább »

Az év boretermelői 1991-2010 között

2011.05.19

tovább »
Borászok Borásza

Borászok Borásza

2011.05.19

2011-ben a Borászok Borásza,
akit a Vinum Praemium Alapítvány kuratóriuma által
jelölt 50 borász választott meg:
Kaló Imre

A kuratórium által odaítélt különdíjak:

Az év borászfelfedezettje:
Losonci Bálint

A Magyar borért díj nyertese:
Maurer Oszkár

Gratulálunk!

tovább »

Kaló Imre a Borászok Borásza

2011.05.19

2011-ben a Borászok Borásza Kaló Imre. Az egri borvidéken dolgozó "szomolyai remete" legalább annyira ismert extrém világképéről, mint extrém borairól.
tovább »
Hungarikum Borok X. Versenye

Hungarikum Borok X. Versenye

2011.05.05

Izsákon rendezték meg május 5-én a hungarikumok borversenyét. Az eseményen bírálóként ott volt Waller Zoltán, a Nemzeti Borakadémia Kft. analitikai programvezetője is, aki az érzékszervi leírások elkészítése végett volt jelen. A rendezvényt Lezsák Sándor a parlament alelnöke, országgyűlési képviselő nyitotta meg; beszédében kiemelten beszélt a hungarikumok fontosságáról, mint védendő nemzeti értékekről. Ebben a kérdésben a termékleírások kiemelt szerepet játszanak.
tovább »

A magyar bor pozícionálása az EU-ban

2011.03.16

Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára, Dr. Feldman Zsolt nyitotta meg pénteken délután azt a stratégiai jelentősegű munkaértekezlet, melynek egyik fő napirendi pontja volt a hazai borágazat egyik legégetőbb kérdése, a közösségi eredetvédelemhez kapcsolódó bortermék leírások elkészítése.
 
tovább »
A Strázsahegy egy napra gasztroparadicsommá vált

A Strázsahegy egy napra gasztroparadicsommá vált

2011.02.17

Jégvirágtól borvirágig Monoron (Iványi Bianca, Nyulasi Gábriel)
tovább »
Ezer Pince Szőlészeti Borászati Tanösvény

Ezer Pince Szőlészeti Borászati Tanösvény

2009.05.27

Látogatás az ezer pince hazájában (Borigo)

Monoron megmozdult valami. A borászati tanösvény csak egy lépés volt, ezután jött a pincefesztivál, ott van még persze a borverseny, a borrend bálja, de az igazi cél sem várathat már magára sokáig, nevezetesen hogy ha valaki csak úgy kitéved a hegyre, mindig legyen ott tíz-tizenöt nyitott pince, ahol egy kellemes bor mellett lehet elmélkedni a világ sorsa felől.

Írta: Ercsey Dániel

tovább »
Monori Pincefalu Borvidékek Hétvégéje

Monori Pincefalu Borvidékek Hétvégéje

A Monor Környéki Strázsa Borrend célja nem csak a helyi, de az országos borkultúra népszerűsítése is. E cél mentén fogalmazódott meg a az Első Borvidékek Hétvégéje rendezvényünk alapötlete is. Az EMVA LEADER program támogatásával nem pusztán egy újabb borfesztivált kívánunk hagyományteremtő jelleggel útjára indítani! A Borvidékek Hétvégéje igazi különlegesség lesz a borszerető közönség számára. Egyedülálló módon, autentikus pincefalu környezetbe hozza össze mind a 22 magyar borvidéket és a bort szerető, tisztelő embereket. Mindezt az ország közepén, Budapest közvetlen szomszédságában.

tovább »