XI. Tokaj-Fesztivál Rákóczi Európában 2013. június 29.
XI. Tokaj-Fesztivál Rákóczi Európában 2013. június 29.

A királyhelmeci Perényi Péter Borrend szövetségünk társult tagjaként a Bodrogközi és Ung Vidéki Közművelődési Intézet XI. Tokaji fesztiváljára meghívta a szövetség borrendjeit, a határon túli magyarság összefogását, együtt gondolkodását reprezentálandó.

A fesztivál Kassa Európa Kulturális fővárosa programsorozathoz is kapcsolódott. Kassáról különvonat hozta a vendégeket, külön kupét fenntartva a borrendek díszruhába öltözött tagjai részére, akiket Borsi vasútállomásáról fúvós zenekar kísért a fesztivál helyszínére, Rákóczi Ferenc szülőházához. Itt nyitotta meg hivatalosan Kovács Mária polgármester asszony a fesztivált, majd borrendi tagok avatására került sor. A színpadon egymást érték a színvonalas kulturális műsorok, a villányi Vivát Bachhus ének-együttestől a Jászság Néptáncegyüttes műsoráig.

A vár előtti parkban ajándék-tárgy árusok mellett a Móri Bor Kft, a kecskeméti Dimenzió Borászat, a balatonfüredi Antal gyula borászatának termékeit kóstolhatták az érdeklődők.

A határon túli magyarság összetartozásának demonstrálására éppen a szövetség határon túli társult tagjai mutattak szép példát, ezért úgy érzem fel kell sorolni a megjelent borrendek neveit:

 

Szerbiai Borrendek Szövetsége tagjai (8 borrend alkotja a szövetséget) közül:

Bácskai Szt. György Borlovagrend – Bácsfeketehegy Bánáti Szt. Teodor Borlovagrend - Versec Belgrádi Fehérvár Borlovagrend – Belgrád Szt. Orbán Borrend - Horgos Mór - Brindisi Szent Lőrinc Borlovagrend -Telecskai Dombok Szt. Dömötör Borrendje – Bajsa Szt. Simon Borrend- Vlasotince

 

Ukrajnából a beregszászi Szent Vencel Borlovagrend és Magyarországból Balatonvin Borlovagrend Balatonfüred, István Nádor Borlovagrend Miskolc-Lillafüred és a Kunsági Női Borrend Kecskemétről.


 
« vissza