Az almásfüzitői Kertbarátkör és Borbarát Hölgyek Egyesületekezdeményezésére a március 8-9-én kétnapos ( 8+1 órás) alapfokú borászatiismeret-terjesztő előadássorozatot szerveztünk, az MBOSZ szakmai támogatásával.A résztvevő 22 fő az előadásokon hallottakból eredményes „vizsgát” tett:előadásonként 3 –3 kérdésre maximális pontszámot ért el 6 résztvevő, 14résztvevő kiválóan megfelelt, 2 résztvevő megfelelt eredménnyel.
A kurzus tematikája:
Borászatitechnológiák (3x45 perc)- Szüretidejének megválasztása, (fajták, permetezés),- Szőlő-feldolgozási technológiák, a nagyüzemi, a különleges(aszú, portói, serry) és akistermelői, házi kerti feldolgozásról,erjesztésről , a kistermelői,borkezelés, tárolás
előadó: dr. KerényiZoltán kandidátus, BCE-SZBKI tudományos főmunkatárs, a Mathiász JánosBorrend tagja
gyakorlat: kóstolással bemutatva az egyes főbb irányzatokat:reduktiv, oxidativ, késői szüret, különleges pl. aszú
Borturizmus,borutak, falusi turizmus, bormarketing (1x45 perc) előadó: Hartl Mónika főiskolai adjunktus, a Vinun Ister-Granum Borlovagrendtagja
-Hegyközség és civil szervezetek a szőlő-bor ágazatban (45 perc) előadó: BrazsilDávid HNT munkatársa, a Da Bibere Keszthelyi Borlovagrend tagja
-Borkóstolás alapjai, feltételei , Borminősítések,borbírálatok rendszere, Borbetegségek, borhibák (3x45 perc), gyakorlatbanérzékelni a négy alap ízt, legjellegzetesebb borhibák, borbetegségek gyakorlatifelismerése
- előadó: Biró Máriakertész üzemmérnök, Kunsági Női Borrend tagja
Pénteken este aDunaszentmiklósi Kősziklás Pincészetben gyakorlati „foglalkozás” keretében a résztvevők a helyi kitűnő borokat kóstolva rögzítették atanultakat.
Az ismeretterjesztő előadásokat mind a résztvevők, mind azelőadók nagyon hasznosnak értékelték, akkor is ha Almásfüzitő nem tartozikegyik borvidékhez sem, a Kertbarátkör és a Borbarát Hölgyek egyaránt sajátfogyasztásra, saját maguk kedvére, nem kereskedelmi célból foglalkoznakborkészítéssel.