Custodes Vinorum Villányi Borrend bemutatkozása
Kovács Zoltán nagymester
7773 Villány, Baross u. 29.
E-mail:villanyborrend@freemail.hu
kapcsolattartó: Solt Imréné,
tel: 36-20-946-6492
e-mail: info@soltpanzio.hu
TÖRTÉNELMI MULT
2000 évvel ezelőtt bizonyíthatóan a rómaiak már műveltek itt szőlőt, amelyet az ideérkező magyarok buzgón folytattak. A borvidék a 150 évig tartó török hódoltság alatt nagyon visszaesett, a táj elnéptelenedett. Németországból kellett telepeseket hozni, akik igen magas színvonalra emelték a szőlőművelést és új fajtákat is hoztak magukkal. Általuk terjedt el a Duna-medencében a Portugieser szőlő, amely máig egyik kedvelt bort adó fajta. Ma a világfajták mindegyike honossá vált, és nagy népszerűségnek örvend.(Cabernet, Merlot, Pinot Noir, Syrah stb)
Villány kiemelkedő tudományos eredményeket ért el a filoxéra leküzdésében az itt meghonosított és elterjesztett oltványok készítésével, amelyek rezisztensek voltak a filoxérával szemben. A II. Világháború utáni szőlőtermesztésben ezekre az oltványokra alapozták a szőlészet megújítását.
Itt alakult meg az első magyar BORÚT, amely szakmai, financiális és egyéb segítséget nyújt tagjainak. 2300 hektáron előállított bor nem csak a szupermarketekben található meg, hanem a Villányban kialakult hétvégi turizmusban a gazdáknál is kóstolható.
Legnagyobb rendezvényünk az októberi „Vörösbor fesztivál” amelyet a város apraja-nagyja megünnepel. A látogatók tízezrei már ilyen korán kóstolhatják a méltán híres Portugieser bort. Megtiszteltetés lenne, ha vendégként Önt is itt üdvözölhetnénk. Bővebben http://www.villany.hu/
Rövidített változat:
Villányban egy 2000 éve tartó magas színvonalú borkultúra alakult ki és tart napjainkban is. 1987-ben városunk elnyerte a Szőlő és Bor Nemzetközi városa címet. A magas színvonalat és a máig tartó hagyományőrzést köszönhetjük az 1988-ban megalakult Custodes Vinorum de Villány Borrendnek.
Legfontosabbnak a kiváló minőség védelmét tartjuk, de az idegenforgalomra is pozitív hatást gyakorolunk Itt alakult meg az első magyar BORÚT, amely szakmai, financiális és egyéb segítséget nyújt minden területen, legyen ez idegenforgalomi képzés, vagy a gasztronómia bármely kérdése.
Egész évben várja Villány a borkóstolási élvezetekre és kikapcsolódni vágyókat színvonalas éttermekkel, romantikus pincékkel, és a gazdák vendégszeretetével.
Borrend neve:
CUSTODES VINORUM de VILLÁNY BORREND
Székhely: Villány, Diófás u.2.
Alakulás: 1988. március 3
Borrend célja és alapítói:
Magyarország legdélebbi borvidékén Villányban, közel 2000 éves múltra nyúlik vissza a szőlőtermesztés, ahol magas minőségű, különleges zamatú borok tették híressé a vidéket.
Ezt a munkát értékelve nyerte el Villány, a Szőlő és Bor Nemzetközi Városa címet 1987 évben.
A villányi bor hírnevének öregbítése, minőségének védelme és piaci sikerének elősegítése céljából 1988 évben alakult meg a Custodes Vinórum de Villány Borend, amely szabadfordításban Villány Borőrök Borrendjeként vált ismertté.
A Borrend zászlós bora, a borvidék mai fajtaválasztékából kiemelkedő minőségű Cabernet franc. Avatás során, a borrend céljaival egyetértve, erre a borra esküdnek fel az új tagok, aktív szerepet vállalnak a borrend életében és a borrend nagykövetei is egyúttal.
Villány, a magyar borút program egyik különleges állomása, pincék sora, a vendéglátás magas színvonala élményt nyújt minden látogatónak.
Egész évben várja Villány a borkóstolási élvezetekre és kikapcsolódni vágyókat színvonalas éttermekkel, romantikus pincékkel, és a gazdák vendégszeretetével.
www.villany.hu/borrend
Alapító nagytanácsi tagok: Halmai János nagymester
Óhegyi János kancellár
Szőnyi János kulcsár
Környei Béla ceremónia mester
Maurer György főpecsétőr
Marth Ferenc főpohárnok
Tiffán Ede pohárnok
Máder Tibor pohárnok
További alapító tagok: Albert Károlyné
Almamelléki Károly
Fekete Károly
Laczkovich Miklós
Horváth Sándor
Herke Attila
Andorfalvi József
Wéber Imre
Leidinger Pál
Heiner László
Ceremónia leírása:
A borrend tagja lehet az a személy, aki egyetért a céljainkkal és hajlandó azok eléréséért dolgozni.
Első lépésként fel kell ismernie a zászlós borunkat a Cabernet Franc-t. Ezt követően bemutatja, hogy a hegy szellemét ki tudja engedni a palackból, azaz jól bánik a dugóhúzóval. Sikeres palacknyitás esetén jöhet az utolsó próbatétel ami nem más, mint a hegy szellemének visszazárása a palackba.
A jelölt ezután esküt tesz arra, hogy a villányi bor hírnevét mindenütt terjeszti és kiáll a minőség védelme érdekében.
Végül átveszi a diplomáját és három palack bort, amit a hírnév terjesztése érdekében a borrend adományoz részére.
Bővebben: http://www.villany.hu/ , Villány Természetesen, Letölthető ismertető
Látogasson el Ön is hozzánk Villányba!
Tovább a borrend híreihez