2015
|
Dr. Terts András
Dr.Terts András a Kertészeti Egyetemen végzett okleveles borász
mérnök, szakmérnök, akia borászati tudományból Cum Laude doktori
diplomát szerzett. Szakmai életútjánvégigdolgozta a borászat
úgyszólván valamennyi területét. A kutatóisegédmunkatársból
borászati előadó, pincevezető, pezsgő gyáregység üzemigazgató,majd
vezérigazgató lett, igényes szakmai munkájával és kiváló
vezetőiegyéniségével. Számtalan cikke jelent meg szakmai
folyóiratokban,társszerzőként több könyv szerkesztésében vett
részt.
Borszerető barátaival és munkatársaival1987-ben megalakították
hazánk első pezsgőrendjét, a Chevaliers TörleyPezsgőrendet, melynek
nagymesterévé választották. Tevékenyen részt vett1992-ben a
Promontórium Borlovagrend megalakításában és aktív tevékenységében.
Aszövetség elnökségének megalakulása óta tisztségviselője.
Kiemelkedő borrendimunkássága alapján a Szövetség 1999-ben
elnök-nagymesterévé választotta. Ezt atisztségét, öt cikluson át,
négyszer újraválasztva, 2015-ig töltötte be. 21
borrend rendes, illetve tiszteletbeli tagja.
|
|
2014
|
Vivat Bacchus Énekeggyüttes
A 2001-ben alakult bordalárda a magyar bor népszerűsítéséttűzte ki
céljának. Az évek során bejártaEurópát és a világot, hozzájárulva
ezzel a magyar bor jó hírnevének, nemzetközielismertségének tovább
erősödéséhez. A borrendi rendezvények rendszeresrésztvevői, igényes
énekükkel bizonyítva, hogy a kultúra és a borelválaszthatatlan
szerves egységet alkotnak.
|
|
2013 |
Temerini Kertbarát Kört a 2013 évi PRO VINO
HUNGARICO díjra érdemesnekítélte MBOSZ elnökségea
Vajdaságban,Szerbiában a szőlő és borkultúra megőrzéséért, a
különböző nemzetiségek egyközös nemes cél érdekében történt
összefogásáért, borversenyek és egyébünnepélyes rendezvények
szervezésében végzett kiemelkedő tevékenységeelismeréseként
|
|
2012
|
A 2012 évi kitüntetést az elnökség döntése
szerint,természetes személy második alkalommal
vehetiát a díj 18 éves fennállási ideje alatt,életmű
elismeréséért: dr. Csávossy György úr személyében. Borászattal
kapcsolatos munkásságamellett szépirodalmi munkássága is jelentős
és sokrétű, gyermekversekalkotásától, vígjátékokig, drámákig
sokfélét alkotott.Borászati vonatkozású legfontosabbkönyve a
„Gondolatok a bortékában”, és„Abor
dicsérete” esszékötet. Rendkívül sokat publikált különfélelapokban,
nemzetközileg elismert borászati szaktekintély, „intézmény”.
|
|
2011
|
Palace Katering Kft. A nagy múltú budafoki
pincerendszerek átalakítása, és a magyar borkultúra ápolása,
népszerűsítése érdekében kialakított bor-és gasztronómia
példaértékű összekapcsolását mutató éttermek, vendéglátóhelyek
egyike a Záborszky pince. A berendezés , a személyzet
kulturáltsága, a minőségi magyar bor szolgálatában mutatott
áldozatkészsége, a borrendek rendezvényeinek helyt-adással
tevékenységünk támogatása miatt döntött a szövetség a legmagasabb
borrendi kitüntetés odaitéléséről a cég, illetve a Záborszky Pince
részére.
|
|
2010
|
Borászati Füzetek szaklap
Borászati Füzeteket, a Magyar Mezőgazdaság Lapcsalád tagját,
1869-ben alapították. A Borászati Füzetek negyedévente megjelenő ,
a sajtópiacon egyedülálló sokszínű, szakszerű, kiegyensúlyozott
tájékoztatást adó lap, amely az MTA Agrártudományi Osztálya
Kertészeti Bizottsága szerint „A hazai szőlészet-borászat egyedüli
nem profitorientált, egyértelműen szakmai irányultságú
folyóirata” és az itt megjelent publikációk beszámítanak a PhD és
DSc tudományos fokozat odaítélésekor.
|
|
2009
|
Balatonfüred Város
A Balatonvin Borlovagrend javaslatára, a SZŐLŐ ÉS BOR VÁROSA cím
birtokosai közül Balatonfüred, illetve a város önkormányzata
részére került a borrendek legmagasabb díja átadásra. A város
rendkívül sokat tesz a magyar bor propagálásáért, a borturizmus
fejlesztéséért és a Balatonvin Borlovagrend tevékenységének
segítéséért.
|
|
2008
|
Magyar Bor Akadémia
A magyar bor ügyének szolgálata és képviselete céljából a magyar
szőlészet és borászat szakterületének, tudományos és gazdasági
életének elismert képviselői által létrehozott társadalmi
szervezet, amelynek célja a legmagasabb szinten védeni és
képviselni a bor ügyét,különös tekintettel a magyar bor szakmai
hírnevének és társadalmi megbecsültségének újrateremtésére,
védelmére és képviseletére: a bor fogyasztási kultúrájának emelése,
a magyar borok és a magyar gasztronómia méltó egymásra találásának
elősegítése, a magyar bor és a kultúra kapcsolatának megújítása.Az
Akadémia céljai szolgálatában végzett működésének alapelvei: a
minőség, a hitelesség és a tisztesség.
|
|
2007
|
FVM-SZBKI Badacsony A szőlészeti és
borászati kutatóintézetek között nagy hagyományokkal rendelkező
intézet, amely kiemelten foglalkozik a „Hungarikum jellegű fajták
klónszelektálásával, kutatásával” hosszú évtizedek óta, és a
„Környezetbarát szőlőtermesztési technológiák fejlesztése” projektek
mellett szakatanácsadással, szaporítóanyag termesztéssel és
forgalmazással. Az intézet a sokéves kiemelkedő kutatási és
szaktanácsadási tevékenység elismeréseként kapta meg a borrendek
legnagyobb elismerését.
|
|
2006
|
FVM-SZBKI Kecskemét Az Intézet az ország
legrégebbi szőlészeti és borászati, ágazati kutatóhelye, amit a
filoxéra vész után, 1896-ban alapítottak. A szőlészetben, a
borászatban és a kapcsolódó termelésfejlesztési és ökonómiai
területeken folytat kutatási, szaktanácsadási és oktatási
tevékenységeket. Az Intézet munkatársai számos új, a térség
adottságainak jobban megfelelő szőlőfajtát nemesítettek az idők
folyamán. Kiemelkedő a szőlő-fajtagyűjtemény, a jelenleg 1253
genotípust őrző génbank.
|
|
2005
|
dr. Gazdag László
A díj létrehozása óta először természetes személyként dr.
Gazdag László részére 80. születésnapja alkalmával a magyar
borászatért, a borászati szakképzés és oktatásban kifejtett
tevékenységéért, szakmai életművének elismeréseként adományozta a
díjat a Magyarországi Borrendek országos Szövetsége.
|
|
2004
|
Kert. Egyetem, Borászati Tanszék
A Kertészeti Egyetem Borászati Tanszékéről kerültek kiévtizedek óta
a magyarországi borászatot elismertté tevő szakemberek. Az ittfolyó
oktatómunka az ország legmagasabb szintű képzése mellett
nemzetközileg iselismert kutatásokat végeznek különféle témákban,
például: a bor összetétele,technológiai kérdések, fajta
összehasonlítás, értékelés.A tanszék vezetője dr. Kállay Miklós
munkatársaival, oktatóés kutató munkájuk mellett a magyar bor
népszerűsítésében végzett munkáját is elismerés illeti. A
tanszék a magyar borászatért végzett sok évtizedes
munkájaelismeréseként kapta meg a borrendek legmagasabb
kitüntetését.
|
|
2003
|
Magyar Sommelier Szövetség
Magyar Sommelier Szövetség 1991-ben jött létre, mint a
MagyarGasztronómiaiSzövetség Sommelier szekciója. A Szövetség
célja: a sommeliermunka, mint szakma, hivatalos elismertetése,
Sommelier- képzés beindítása, szakmaitovábbképző fórumok
szervezése. Tevékenysége során különfélerendezvényeket szervez,
szakmai versenyeket rendez, például az "Évsommelier-je"
kiválasztást. Kiemelkedőnek tekinthető az a kapcsolattartás,amit a
minőségi borok termelőivel és más borkultúrát reprezentáló
társaságokkalkialakítottak. Mindezek elismeréseképpen jutalmazta a
MBOSZ legmagasabbkitüntetésével, a Pro Vino Hungarico díjjal.
|
|
2002
|
Magyar Mezőgazdasági Múzeum
A romantikus várkastély falai között található aMagyar
Mezőgazdasági Múzeum egyedülállóan gazdag gyűjteménye. Darányi
Ignácföldművelésügyi miniszter 1896. június 20-án aláírt alapító
okiratbanfogalmazta meg elvárását: „az ország mezőgazdasági
termelése és fejlődéseállandó és modern múzeumban bemutattassék…ami
a magyar mezőgazdaságra érdekkelés fontossággal bír, amiből a hazai
mező-, kert- szőlő- vagy erdőgazdaságmegbízható és gyakorlati
tanulságot meríthet". A Magyar Mezőgazdasági Múzeumemléket
állít mindazon értékeknek, amelyekre Magyarország épített és a
jövőbenis építhet. A mezőgazdaság évszázadokon át az ország
gazdasági teljesítményénekdöntő hányadát termelő ágazatnak
számított. Az intézmény egy olyan gyakorlatibemutató- és
oktatóközpont, ahol az érdeklődő a mezőgazdaság szinte
mindenágazatában részletesen megismerhette a termelés korszerű
eljárásait. A magyarszőlő és bortermelést reprezentáló kiállítások,
valamint az ezzel kapcsolatoskiemelkedő kutatási eredmények alapján
érdemelte ki a borrendek általlétrehozott legmagasabb
kitüntetést:PRO VINO HUNGARICO díjat.
|
|
2001
|
Soós István Borászati Szakiskola
A Soós István Borászati Szakközépiskola és Szakiskola1901-től a
magyar borászati szakképzés területén kiemelkedő szinten
képezszakmunkásokat, technikusokat. Az itt végzett diákok a
Kertészeti Egyetemen ésKertészeti Főiskolákon kiemelkedő szakmai
tudásról tesznek tanúbizonyságot.Aziskola vezetői, tanárai a magyar
borászat kiemelkedő, külföldön is nagyelismertségnek örvendő
tudósai, az alapítótól kezdve dr. Gazdag Lászlóig. Aborrendek
borász tagjai között számosan végeztek ebben az iskolában, és
folytattak/folytatnakelismerésre méltó munkát a magyar borászatért,
borkultúráért. Mindezekelismeréseként kapta meg az iskola a
borrendek legmagasabb szintű kitüntetését.
|
|
2000
|
Magyar Borok Háza Budapest
A Magyar Borok Háza alapítvány, a szakminisztériumanyagi
támogatásával a Budai Vár legszebbhelyén alakította ki a
magyarországiborvidékeket bemutató, nyilvánosan is látogatható,
magyar borvidékeket bemutatókiállítását, amely szakavatott kísérők
vezetésével látogatható. Kóstolókat,továbbképzéseket szerveznek
igény szerint.A magas színvonalú intézmény
kiérdemelte a borrendek által adhatólegnagyobb elismerést, a Pro
Vino Hungarico díjat.
|
|
1999
|
Fortuna Étterem Budapest
A budai királyi várhegy és utcái, palotái házai avilágörökség
megbecsült és büszkén hirdetett része. Az ősi Budavár szívében
akoronázó Nagyboldogasszony (Mátyás) templom közvetlen közelében a
Fortuna Háztörténete szorosan összeforrott Magyarország
történelmének legfontosabbeseményeivel. Az épület pince és alagút
rendszerét a XII. században, III. Bélakirály idején kezdték
kialakítani, s a XIV. században, Anjou Károly Róbertalatt készült
el az eredeti épület-együttes. Az azóta eltelt hat évszázadban
atörténelem viharos és békés időszakaiban sokféle célra szolgált a
Fortuna Ház.Itt jelent meg 1473-ban Hess András nyomdájában az első
nyomtatott könyvMagyarországon. 1901-ben alakult ki az
épület-együttes mai formája, a nagyszerűpezsgőspince és a kitűnő
ételek mellé válogatott, magas minőségű borokkínálatával, amiért a
borrendek legmagasabb kitüntetésében részesült. Az étterem
elnyerte a Magyar Borrendek Pro„Vino Hungarico”,"Magyar Borért"
elismerő oklevelét 1999-ben. Akiemelkedően igényes gasztronómia és
a vendéglátás magas színvonala eredményeziazt, hogy 1992 óta,
évről-évre szerepel a Budavári Fortuna Étterem az ország 10legjobb
étterme között, így 2000-ben is. A Konyhaművészet c. magazin
általévente, inkognitóban végzett, nemzetközi pontozási rendszer
alapján értékelttesztelés alapján.1999.-ben az Év éttermének
választotta A Heti Turizmusszakmai olvasó közönsége. A magyar
borászok által 2000 alapított "A Borászokért"díj első díjazottja a
Fortuna Étterem. Az étterem elsőként lett tagja a MagyarBor
Akadémiának.
|
|
1998
|
Villányi Hegyközség
A Villányi Hegyközség a magyar borért, szőlő ésbortermelésért,
borkultúráért, a borrendek ars poetica-javal
egyezőelkötelezettséggel végzett többéves tevékenységéért kapta meg
a borrendeklegmagasabb szintű elismerését, a PRO VINO HUNGARICO
„MAGYAR BORÉRT” 1998 évi kitüntetését.
|
|
1997
|
Kalamáris étterem Pécs
A KalamárisVendéglő, a történelmi belváros szélén, a Zsolnay
házban található. 16 főskisterme, családi rendezvények, üzleti
étkezések, baráti összejövetelek kedveltszíntere. 50 fő
befogadására alkalmas nagyobb étterme mellett, 30
ülőhellyelrendelkező, virágos kávézó várja a betérőket. Borlapján a
régió, Pécs környékiés villányi pincészetek borai mellett az ország
nevesebb borvidékek borai ismegtalálhatók. „Bortanszéki esték”
címmel a borkóstolás művészetével, akulturált borfogyasztás és a
gasztronómia kapcsolataival ismerteti az érdeklődőközönséget.
Étlapjáról a hagyományos magyaros jellegű ételek mellett a
baranyaiízek és a borgasztronómiát hirdető fogások is
választhatók.Akitüntetést a minőségi magyar borokmellette a helyi
termelők termékei és ahagyományos helyi ételek kínálásával, a
kulturált borfogyasztás ésgasztronómia terén végzett
ismeret-terjesztő tevékenysége miatt érdemelte ki.
|
|
1996
|
Budapesti Borfesztivál
Az 5. alkalommal szervezett Budapesti Nemzetközi Bor és
Pezsgőfesztivál elismeréseként, az 1991-ben létrehozott Magyar
Szőlő-és Borkultúra Alapítvány által megszervezett, a magyar szőlő
és borágazat reprezentatív képviselőit széles nyilvánosság előtt
bemutató rendezvény elismeréseként jutalmazta rendezvényt a
Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége, az általa alapított
legmagasabb elismerésbe a magyar bor érdekében végzett kiemelkedő
tevékenységéért.
|
|
1995
|
Gundel Étterem
Budapest 1146 Budapest Gundel Károly út. 4. Az étterem
borlapján a magyar borvidékek legjobb borai szerepelnek, kitűnő
saját pincészettel is rendelkezik. A borokat szakszerűen, a
gasztronómiai értékeknek megfelelő párosításban javasolják
vendégeiknek.
|
|